Dunából kihúzott, második világháborús repülőroncs került a RepTárba

A folyó alacsony vízállásának köszönhetően egy második világháborúban lelőtt amerikai harci repülőgép roncsát fedezték fel a Dunában. Mostantól Szolnokon lehet megnézni.

Szerző:
MTI
Fotó:
Mészáros János / MTI
2018. augusztus 29.

A folyó alacsony vízállásának köszönhetően egy második világháborúban lelőtt amerikai harci repülőgép roncsát fedezték fel a Dunában. Mostantól Szolnokon lehet megnézni.

 

Másfél évtizede nem volt ilyen alacsony a Duna - írtuk meg mi is kicsivel több, mint egy hete. Pont ennek köszönhető, hogy felfedezhették azt a B-24G Liberator típusú gépet, ami a Dunai Repülőgépgyárat támadta 1944. július 30-án. Írásbeli dokumentumok szerint az amerikai 15. Légihadsereg 485. Bombázó csoportjához tartozott, és Frank Wodzinski főhadnagy vezette. Amikor a légvédelem eltalálta, a bombázó függőlegesen zuhanni kezdett, és becsapódott a Dunába. A zuhanást a legénységből csak egyvalaki élte túl.

 


A Dunából kilátszó roncsról a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz, valamint a Magyar Roncskutató Egyesülethez érkezett bejelentés. Az előkutatások során kiderült, hogy a repülőgép szárnyának 4 méteres főtartója a motortartó bak bekötésével együtt fekszik a mederbe ágyazódva - írja az MTI. Miután a szakemberek kiemelték és megtisztították, a gép a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumba került, ahol most már bárki megtekintheti.


A RepTárban egyébként pont nemrégiben jártunk mi is, és nagyon érdekesnek találtuk.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Másfél évtizede nem volt ilyen alacsony a Duna

Egy hely, ahol pilótának érezheted magad

A fejünkre húzták a pilótasapkát a Repülőskanzenben

Rejtélyes források és muzeális gőzhajók - Dunaalmás és Neszmély

Cikkajánló