Eddig itt még nem láttak áttelelő darvakat

Vajon mi ösztönzi őket arra, hogy leszálljanak ezen az új helyszínen?

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2023. február 13.

Vajon mi ösztönzi őket arra, hogy leszálljanak ezen az új helyszínen?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén több helyen is lehetett találkozni áttelelő darvakkal február első felében. A kardoskúti Fehér-tónál, ahol a vonulás időszakában a legtöbben vannak, még január 7-én is 770 példány tartózkodott. Azóta a számuk megfogyatkozott, legutóbb január 21-én láttak itt egy 30 egyedből álló csapatot. Ennek oka, hogy nehezen találnak itt élelmet, ugyanis gyenge volt a kukoricatermés.

A Kígyósi-pusztán ezzel szemben idén is több ezer daru telelt, január második feléig mintegy hatezren voltak. Ezután a legtöbben elvándoroltak észak felé, mostanra pedig csak néhány tucatnyian maradtak.


Újdonság, hogy

több darucsapat leszáll a Szarvas környéki rizstelepeken,

amelyeket csak minden második évben művelnek meg, addig pedig nem éri őket más beavatkozás. Itt sok az elhullott kalász és a kipergett magok a talaj felszínén maradnak – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. A vadludak és a darvak előszeretettel táplálkoznak itt.

Az első darucsapatok január második felében jelentek meg, naponta akár több százan. Azokon a részeken éjszakáznak, ahol az esőzések miatt nagyobb vízfelületek alakultak ki. Ha befagynak a vizek, akkor nagy valószínűséggel délebbre mennek majd, a Vajdaság irányába.

Cikkajánló