Egy botlás, ami két balesetet okozott a Tengerszem-csúcson

Szerencsére az eset elszenvedői túlélték a dolgot, de ehhez kellett a megfelelő felszerelés is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
magas-tatra.info.hu
2023. május 17.

Szerencsére az eset elszenvedői túlélték a dolgot, de ehhez kellett a megfelelő felszerelés is.

A lengyel hegyimentőkhöz május 11-én, kora délután egy nőtől érkezett segélyhívás, miszerint túratársa kb. 400 métert csúszott lefelé a Tengerszem-csorbából (Przełączka pod Rysami), és csak a csúcsra vezető vályú torkolatánál tudott megállni – olvasható a magas-tatra.hu-n. A helyszínre siető mentők a fejsérüléseket és általános zúzódásokat elszenvedett turistát helikopterrel szállították a zakopanei kórházba. Mindkét turista rendelkezett hágóvassal, jégcsákánnyal és sisakkal. A balesetet feltehetően az okozta, hogy a férfi az ereszkedés során megbotlott. Az eset szerencsésnek mondható, mert az ilyen kicsúszások könnyen tragédiával végződhetnek.

Fortuna duplán jelen volt – Az életet mentő sisak
A férfi kicsúszása azonban nem csak azért volt szerencsés, mert neki nem történt nagyobb baja. Kicsivel később a hegyimentőknek ismét dolguk akadt a Tengerszem-csúcson, egy férfi kért segítséget, aki sérül partnerét próbálta meg lesegíteni a csúcsra vezető út alsó részén. Miután a hegyimentők a helyszínre érkeztek, kiderült, hogy a nő sérüléseit az a kicsúszott, tehetetlenül zuhanó férfi okozta, akit a mentők nem sokkal korábban elláttak.

A nagy erejű ütközés következtében a nőnek hát- és fejsérülései lettek, utóbbit a kicsúszott férfi hágóvasa okozta. Az érintett hölgy szerencsésnek mondhatja magát, mivel mászósisakot viselt, ami valószínűleg megmentette az életét: így csupán kisebb vágással és enyhe agyrázkódással úszta meg a dolgot. Nem nehéz elképzelni, milyen következményei lehettek volna a balesetnek, ha a nő nem visel sisakot.

Cikkajánló