Egy egri óriás

A városi legenda szerint az egri vár ostrománál a török hadvezérek az akkor még kis platánfa árnyékából irányították a sereget.

Szerző:
Turista Magazin/Ökotárs Alapítvány
Fotó:
Év Fája
2022. március 20.

A városi legenda szerint az egri vár ostrománál a török hadvezérek az akkor még kis platánfa árnyékából irányították a sereget.

A fent említett egri szájhagyomány jól hangzik, ám sajnos nincs valóságalapja, ugyanis a képeken is látható fa kora 250 év körül lehet, tehát még csíra sem volt a nevezetes ostromkor.

A valóság – amit levéltári anyagok is bizonyítanak -, hogy Eszterházy Károly (1725-1799) egri püspök idején telepítettek platánfákat Egerben, így szinte biztos, hogy ezt a példányt is akkor ültették.

Ezt a gigantikus méretűvé cseperedett keleti platánt az egri termálfürdő területéren találjuk, ahol – az Eger patak közelsége és az altalaj kedvező vízellátottsága miatt – nagyon jól érzi magát. Érdekesség, hogy a termálfürdő területén a keleti platán mellett egy nyugati platán is található, a két platánfaj egymás mellé ültetése Magyarországon is ritkaság.

Természetesen a helyiek nagy becsben tartják ezt az óriást, folyamatosan figyelik az állapotát, és rendszeresen óvják a kártevőktől, amelyek közül a platán csipkéspoloska és különböző gombabetegségek okozzák a legtöbb gondot.

Keleti platán

A keleti platán (Platanus orientalis) Délkelet-Európában és Délnyugat-Ázsiában őshonos, eredeti élőhelyén főleg folyóvölgyekben, nedves szurdokokban fordul elő. Egyes források szerint eredetileg az Ibériai-félszigettől a Himalájáig volt megtalálható ez a 30 méteresnél is nagyobbra megnövő faj, de mivel nagyon régóta ültetik, eredeti elterjedését nehéz meghatározni.

A szabad természetben megjelenése igen változatos; ehhez hozzájárul kereszteződése más platánfajokkal: a közönséges platán a keleti platán és az Észak-Amerikából származó nyugati platán (Platanus occidentialis) hibridje.

Márciusban van az erdők világnapja, ennek alkalmából a hónap folyamán mindennap bemutatunk nektek egy szép és érdekes fát Magyarország területéről. Holnap jön a következő! Az eddigieket itt találod.



Cikkajánló