Egy év kellett a kuvikoknak, hogy kiheverjék a ragasztót

A két madár találkozása az egérragasztóval még viszonylag szerencsésen végződött. Egy év kellett ugyan, hogy regenerálódjon a tollazatuk, de most szabadon engedték őket.

Szerző:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság / Ottó Erzsébet
Fotó:
Erdő-Tóth Zsófia / ŐNPI
Udvardy Ferenc / FHNPI
2018. augusztus 9.

A két madár találkozása az egérragasztóval még viszonylag szerencsésen végződött. Egy év kellett ugyan, hogy regenerálódjon a tollazatuk, de most szabadon engedték őket.

Tavaly júniusban két teljesen összeragadt tollazatú fiatal kuvik került be a Chernel-kerti Madárvédelmi Mentőközpontba. A madarakat a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai menekítették ki egy fertőhomoki magtárolóból, ahol az egereknek szánt ragasztóba keveredtek bele - írja az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

 


A tapasztalatlan madarak valószínűleg azért jártak így, mert a ragasztó fogságába került rágcsálókra akartak lecsapni. Bár a mentőközpontban gyorsan ellátták őket, de a tollaik regenerálódásához egy egész év kellett. A kuvikok Fertőújlakon, egy mezőgazdasági telep mellett felállított ideiglenes röpdében laktak, és fokozatosan visszaszoktatták őket a természetbe. Kaptak mozgó eleséget, élő rovarokat is, és amikor a szakemberek úgy látták, hogy felkészültek az önálló életre, szabadon engedték őket.

 

 

A kuvik fokozottan védett madár, élettere folyamatosan csökken a mezőgazdaság átalakulása és az állattartás visszaszorulása miatt. Fennmaradásához az élőhelyek védelme és a mesterséges fészekodúk kihelyezése szükséges. Itt olvashatsz róla bővebben.

 

Szabadon engedés előtt ebben az ideiglenes röpdében lakott a két pórul járt kuvik


Sajnos nem ez volt az első olyan alkalom, hogy a kuvikok egérragasztóba keveredtek, és a mentőközpontba kerültek emiatt, de ez az eset még szerencsésnek mondható. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság mindenkit arra kér, hogy kerüljék az olyan rágcsálóirtók alkalmazását, amelyek más fajok egyedeit is elpusztíthatják.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Fostos bugybókák huppognak a Csanádi-pusztákon

A vízimadaraknak és élőhelyüknek is ártasz az etetéssel

Felismered ezeket a fiókákat?

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

Cikkajánló