Programok

Egy ismeretlen kastély karnyújtásnyira a fővárostól

Senkit nem hibáztatok, ha még soha életében nem hallott az acsaújlaki Prónay-Patay-kastélyról. Én is csak teljesen véletlenül, egy kevésbé ismert netes fórumon bukkantam rá, és meglepetten konstatáltam: amellett, hogy kivételes állapotban van, Budapest belvárosától csupán egy óra autóútra található. Látogatásunkkor aztán kiderült, hogy a kastély nem csak küllemében lóg ki a hasonló épületek sorából.

Szerző:
Hidvégi Brigi
Fotó:
Gulyás Attila
2018. december 29.

Senkit nem hibáztatok, ha még soha életében nem hallott az acsaújlaki Prónay-Patay-kastélyról. Én is csak teljesen véletlenül, egy kevésbé ismert netes fórumon bukkantam rá, és meglepetten konstatáltam: amellett, hogy kivételes állapotban van, Budapest belvárosától csupán egy óra autóútra található. Látogatásunkkor aztán kiderült, hogy a kastély nem csak küllemében lóg ki a hasonló épületek sorából.

Acsa községe Pest és Nógrád megye határán, a Sápi-patak és a Galga összefolyásánál fekszik, az Acsaújlaknak nevezett apró településrészre pedig a Vác felé vezető országút mellett lelhetsz rá. Itt áll az impozáns kastély, amit alig ismer valaki, pedig egész évben látogatható.

 

Nem nyom agyon a történelmi atmoszféra
 

Először is azt kell leszögeznünk, hogy aki történelmi időutazásra áhítozik, nem itt találja meg a számítását. Az épületben ugyanis nem az várja a látogatókat, ami egy kastélyban tipikusan előfordul, és ez részben annak köszönhető, hogy csupán cirka százéves az épület. Itt nem bámulnak szigorú felmenők festett portréi a falakon, múzeumi kiállítást sem rendeztek be a termekben, a többi kastélyhoz képest pedig az a legörvendetesebb különbség, hogy az acsaújlaki épület minden egyes termébe be lehet lesni. Kivéve, ha a tulajdonos - akinek a kilétét rejtélyes módon nem fedte fel a hölgy, aki körbevezetett minket - a helyszínen tartózkodik (általában a nyári időszakban), abban az esetben ugyanis a lakosztályokat bezárják a látogatók előtt, az épület többi részébe viszont akkor is ugyanúgy beengedik az érdeklődőket.

 

nyitokep(5).jpg

A színpompás étkező, a háttérben pedig a nappali

 

A kastély kívülről egy középkori várra hasonlít, de csak formájában; a sárgára festett falak és a zöld cserepek inkább lakóházra emlékeztetnek. Mögötte egy hathektáros park terül el, ami a kastélyt bemutató tájékoztatóanyag szerint helikopter fogadására is alkalmas - ezt csak azok kedvéért jegyezném meg, akik nem szívelik a tömegközlekedést, és az vezetéssel is hadilábon állnak.

 

009_ma__solat.jpg

1907-től három éven keresztül épült a kastély

 

Belépve szembesülünk igazán azzal, hogy nem egy átlagos „kastélyos felhozatallal” lesz dolgunk. Az épület 2610 négyzetméterén, 13 hálószobájában, fürdőszobáiban, fogadótereiben, szalonjaiban, illetve az összes többi helyiségben különös egyveleget alkot a régi és az új. Az óriási LCD-tévé, a kardok és a márványkandalló jól megférnek egy helyiségben, de máshol is csak kapkodjuk a fejünket: aranyozott kristálycsillárok, kézzel festett freskók, wellnessrészleg, vörös szőnyeg, borospince, francia falikarok, jakuzzi, antik ólomüveg a családi címerrel. Meg kell hagyni, ilyesmit nem sűrűn látunk együtt. Bizonyára ez az oka, hogy a kastély esküvői fotózások népszerű helyszíne, videoklipet is forgattak már itt, sőt, Kiszel Tünde legújabb fergeteges naptárának fotói is ebben az épületben készültek. A kastély egyébként egyben kibérelhető különböző rendezvényekre vagy szállásként, és a környéken vadászni, horgászni és lovagolni is lehet.

 

053_ma__solat.jpg

A régi és az új látványos egyveleget alkot


Ilyen nászajándékot bárki szívesen kapna
 

A birtokot, amelyen a kastély áll, egykor Sápi majornak nevezték. 1905-ben tett szert rá Prónay Dezső, az evangélikus egyház akkori egyetemes felügyelője, és hamarosan nagy építkezésbe kezdett a területen. Lányának, Iphigéniának emeltette a „szerény” hajlékot, acsai birtokukat ugyanis nem örökölhette volna. (Az hitbizománnyá alakult, így tehát csak fiú leszármazott juthatott hozzá.) Az acsaújlaki kastély 1907-től 1910-ig épült, a báró kívánsága szerint a környékbeli lehetőségek kihasználásával, azaz Csőváron kitermelt mészkőből és romhányi kőből, a téglákat pedig helyi cigányok verték és égették. A parkot a kastély megépülte után alakították ki, rengeteg növényt a báró felvidéki birtokairól telepítettek át ide. Iphigénia és újdonsült férje - Patay Tibor vármegyei főispán - végül nászajándékba kapták a birtokot. A területen agrárgazdálkodást folytattak, tehenészetükkel később több díjat, oklevelet bezsebeltek.

 

045_ma__solat.jpg

Díszes családi címer

 

Iphigénia 92 esztendőt élt, most az acsai evangélikus templom kriptájában nyugszik. Három fiúgyermeke született, akik örökölték a szerencsés génállományt: egyikük 101, másikuk 99 évesen hunyt el, Patay Pál, a neves régészprofesszor pedig még mindig él; tavaly decemberben töltötte be 103. életévét.

 

019_ma__solat.jpg

Terasz, kilátással a kastély mögött elterülő hathektáros parkra

 

Az ötvenes években az épület termelőszövetkezeti központként működött, majd 1986-ban az egyik legelső hazai kastélyszállóként nyitották meg a nagyérdemű előtt. 1993-ban egy német vadász tulajdonába került, aki jelentős szerkezeti átalakításokat végzett az épületen. Egykori jelenlétét most számos fel-felbukkanó vadászati motívumban érhetjük tetten, például az ólomüvegeken, freskókon. Utóbbiak közül a lépcsőházban található, szarvasvadászatot ábrázoló falfestés a legmegragadóbb - önkéntelenül is arra készteti az embert, hogy elmerengjen, vajon kiről mintázták az ágyékkötőben, íjjal vadászó legényt. A kastély 2011 óta áll nyitva újból a látogatók előtt, akkor vásárolta meg a Green Portfolio Kft., az épület jelenlegi üzemeltetője.


Az utolsó szegletig felújították
 

A kastély kívül-belül ragyogó állapotban van, látogatásunkkor is éppen kisebb karbantartási munkákat végeztek. A legutóbbi nagy volumenű felújításon 2011-2012-ben esett át, amit részben uniós támogatásból valósítottak meg.

 

02(174).jpg

Még a kisebb szegletekben is akad bőven bámulnivaló

 

Megszépült a teljes homlokzat, kicserélték a tető héjazatát, végeztek talajnedvesség elleni szigetelést, valamint korszerűsítették a fűtést: most biomasszakazánokat használnak. A kastély hátsó udvarára napelemfarmot telepítettek. Ekkor alakították ki a wellnessrészleget is kül- és beltéri úszómedencékkel, jakuzzikkal, gőzkabinnal és finn szaunával. A parkban kivágták a bozótot, kerítést húztak fel, sétányokat alakítottak ki, kitisztították a patakmedreket, és tölgyfa hidakat építettek - így most teljesen bejárható a kert. Az itt álló faházak közül hetet újítottak fel. A teljes kastélypark (beleértve a tó környezetét is) díszkivilágítást kapott, csakúgy, mint maga az épület.

 

011(3).jpg

Ezt látni a női lakosztály ablakából

 

2012-től 2016-ig a kastély kreatív alkotóközpontként funkcionált, ahol az érdeklődők különböző művészeti ágakban próbálhatták ki magukat. A paletta a tájfestéstől, a szobrászattól a fotózáson és a land arton keresztül a korongozásig, a textilfestésig és a gyertyaöntésig terjedt. 2017-től privát kastélyként működik a Párizs környéki kastélyok mintájára. Jelenleg bárki számára szabadon látogatható.

 

Hasznos információk

Cím: 2683 Acsa, Újlak puszta 1.
Weboldal: www.acsaikastely.hu
Nyitvatartás:
Nyári időszakban (április 1. - szeptember 30.) mindennap 9-19 óráig
Téli időszakban (október 1. - március 31.) mindennap 9-16 óráig
Teljes árú belépő: 1000 Ft
Diákoknak és nyugdíjasoknak: 800 Ft

Fotójegy: 350 Ft

A kastély csak idegenvezetéssel látogatható, melynek díja 5 főig 1000 Ft, a továbbiakról itt tájékozódhatsz.

 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2017. márciusi számában.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Királyi rezidencis és háborús bunker Gödöllőn

Felfedezésre vár a cserháti Csővár

Ybl Miklós egyik legszebb munkája - Szabadkígyós 

Cikkajánló