Tudástár

Egy kérdés, egy válasz – Tudtad, mi a különbség a széna és a szalma között?

Hajlamosak vagyunk összekeverni a kettőt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina (Kiemelt kép)
2021. július 30.

Hajlamosak vagyunk összekeverni a kettőt.

A széna szárítással tartósított zöldtakarmány, amely magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt haszonállataink egyik legfontosabb – természetes és jóízű – téli takarmánya. Két fő típusát a réti és a szántóföldi szénafélék alkotják. Előbbiek között az első kaszálásból származó anyaszénát és a nyár folyamán újrasarjadzó növények második és harmadik kaszálásával nyert sarjúszénát különböztetjük meg. Szalmának a szemtermésükért termesztett növények cséplése után visszamaradó szárak és szárrészek összességét nevezzük, amelyet többek között takarmányozásra, alomnak és fűtésre is használnak. Két fő típusát a gabonaszalmák és a hüvelyesek szalmái alkotják. A hosszabb tenyészidejű növények rostban gazdagabbak, de tápláló fehérjékben szegényebbek.

Cikkajánló