Egy pók lógott be a hónap legszebb asztrofotójára

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete minden hónapban megválasztja a legszebbnek ítélt hazai asztrofotót, ezúttal azonban nem egy gyönyörű égi objektum vagy jelenség, hanem egy pók vitte el a showt. De a látszat ellenére ezt a képet sem volt könnyű elkészíteni, a cikkből kiderül, miért.

Szerző:
Turista Magazin
Magyar Asztrofotósok Egyesülete
Fotó:
Majzik Lionel
2021. szeptember 24.

A Magyar Asztrofotósok Egyesülete minden hónapban megválasztja a legszebbnek ítélt hazai asztrofotót, ezúttal azonban nem egy gyönyörű égi objektum vagy jelenség, hanem egy pók vitte el a showt. De a látszat ellenére ezt a képet sem volt könnyű elkészíteni, a cikkből kiderül, miért.

Azt hihetnénk, valami tévedés történt, hisz egy klasszikus asztrofotón csillagokat, bolygókat, ködöket és nagy munkával megörökíthető égi objektumokat láthatunk, de létezik az asztrofotózásnak egy olyan ága, amelybe asztrotájképeket készítenek a fotósok. Ilyenek például a Tejútat megörökítő fotók, amelyekre valamilyen földi objektum vagy táj is rá van komponálva. De a Magyar Asztrofotósok Egyesülete által most kiválasztott asztrokép még ezekhez képest is rendhagyó, ugyanis egy élőlény, egészen pontosan egy keresztespók látható rajta. Meg természetesen egy égi objektum is kellett rá, mert enélkül nem lehetne asztrofotó, ugyebár. Esetünkben a kompozícióba a gyönyörűen fénylő telihold került, amely úgy tűnhet, mintha bármely pillanatban a pók csapdájába pottyanhatna. De természetesen ez nem történt meg, viszont a kép készítéséről beszéljen maga a fotó megalkotója, Majzik Lionel, akinek régi vágya volt, hogy valamilyen természetes közegében lévő állatot komponáljon egy asztrotájképre. Ezúttal sikerült, mégpedig olyan jól, hogy ez a fotó lett augusztusban a Hónap Képe.

„Július közepén feltűnt, hogy a tápióbicskei előkertünk két fája között egy átlagosnál nagyobb keresztespók szövi a hálóját. Minden este javított a csapdáján és türelmesen várakozott, hol a háló szélén, hol középen. Figyeltem rá, mert amúgy is szerettem volna lefényképezni. 2021. július 25-én éjfél után egy alvás előtti sétát tettem az udvaron. Telihold időszaka volt, nem terveztem éjszakai fotózást, viszont a holdfényt kihasználva gondoltam ránézek a pókunkra. Ekkor fogadott ez a látvány, amit a fényképemen igyekeztem visszaadni.

A pók és a hálójának sziluettje, valamint a telihold, egy igazán különleges hangulatot varázsoltak elém.

A megfelelő kompozíciót hamar megtalálta Lionel, de a mélységélesség problémájával már akadt egy kis munkája.

„Aki fényképezett valaha, találkozott már azzal a problémával, hogy két különböző távolságú téma nem lehet éles ugyanazon az expozíción. A telihold (az erős fénye miatt) a sziluettfotóimon egy elmosódott fényforrásként volt látható, ami lehetett volna egy utcai lámpa is. Ezzel nem hogy a vizuális látványt nem adná vissza, hanem a kép elveszítheti az asztrotájkép jellegét is. A megoldáshoz elengedhetetlen volt két különböző beállítású képet készíteni. Az egyszerű tripodra helyezett Nikon D3300-as fényképezőgépemre a Nikkor 55-300 mm-es objektívet csatlakoztattam és szűk rekeszértékkel, illetve alacsony ISO-val dolgoztam. Ettől kezdve csupán a fókuszt és az expozíciós időt változtattam. A Holdra 1/20 másodperces a környezetre 2 másodperces záridőt használtam. A két kép egy percen belül el is készült és az utómunkánál a focus stacking metódust használva sikerült egy fotográfiailag hiteles asztrotájképet készítenem.

Cikkajánló