Egyedülálló felvételek születtek az angolai kékvércse-expedíción

Egy hónappal ezelőtt kelt útra nyolc magyar, hogy Angolában, a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén megfigyeljék és megjelöljék a kék vércséket.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2023. április 18.

Egy hónappal ezelőtt kelt útra nyolc magyar, hogy Angolában, a világ legnépesebb ragadozómadár-gyülekezőhelyén megfigyeljék és megjelöljék a kék vércséket.

„Meghökkentő, fordulatokkal teli utazáson vagyunk túl.” – nyilatkozta Palatitz Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) projektvezetője. A kutatók és a filmes stáb március 16-án keltek útra, és három hetet töltöttek Afrikában. Ez idő alatt negyven kék vércsét jelöltek meg műholdas jeladóval, és sikerült egyedülálló felvételeket készíteni róluk.

Kiderült, hogy a tavaszi vonulásra 30% extra tartalékkal készülnek a madarak, méghozzá a rajzó termeszek csipegetésével. A jeladózás arra is fényt derített, hogy nem alszanak minden nap ugyanott, és nemcsak a gyülekezőhely közvetlen közelében vadásznak. Ráadásul éjjel, teljes sötétségben is vadásznak a levegőben.

A vadászat és a fakivágás még mindig komoly veszélyforrást jelent a kék vércsék számára.

A magyar csapat azóta hazatért, de még hátra van az elkészült felvételek hasznosítása.

A cél, hogy anyagi támogatást tudjanak szerezni egy természetvédelmi program számára. „Filmes partnereket és bemutatóhelyet kell találnunk, hogy a 360 fokban átélhető, térélményű film, amit a stáb leforgatott, minél több emberhez eljuthasson” – írja az MME a sajtóközleményében. Szeretnék mindenkinek megmutatni a csodát, ami idáig még a szakemberek előtt is rejtve maradt.

Az expedíció magyar tagjai voltak: Borbáth Péter / Fehérvári Péter Dr. / Lehel Olivér / Novák László / Palatitz Péter / Dr. Pálfi Szabolcs / Solt Szabolcs / Stiller Ákos

Cikkajánló