Egyre súlyosabb az aszályhelyzet az Alföldön

Az előrejelzések szerint ebben a régióban esők sajnos az elkövetkező napokban sem hoznak felfrissülést.

Szerző:
met.hu
Fotó:
Tassy Márk (Kiemelt kép)
2022. június 23.

Az előrejelzések szerint ebben a régióban esők sajnos az elkövetkező napokban sem hoznak felfrissülést.

Az elmúlt napokban többfelé volt zápor és zivatar, jelentősebb csapadék azonban nem hullott, az Alföldet pedig már jó ideje elkerülik az esőfelhők. Ezeken területeken a talajnedvesség kritikusan alacsony, mintegy 110-130 mm milliméternyi víz hiányzik talaj felső egyméteres rétegéből a telítettséghez – olvashatjuk az Országos Meteorológiai Szolgálat oldalán.

Május végén, június elején a Dunántúlt, illetve az Alföld nyugati, délnyugati tájait még jelentős esők öntözték, így arrafelé az elmúlt 30 nap csapadékösszege helyenként számottevő többletet mutat az ilyenkor szokásos értékekhez képest, ezzel szemben az ország keleti részén jelentős a csapadékhiány tapasztalható.

A meteorológiai előrejelzések sem kecsegtetnek jóval, marad a száraz, meleg idő. Az elkövetkező napokban csupán a délnyugati országrészben várható számottevő csapadék, így fokozódik és egyre nagyobb területet érint majd az aszály. A kalászosoknak és a repcének már nem segítene a csapadék, az őszi árpa betakarítása a szokásos idő előtt elkezdődött – írja a met.hu.

Cikkajánló