Egyre több a nutria Délnyugat-Magyarországon

Egyelőre még meg lehetne oldani a helyzetet, de ehhez együttműködés szükséges.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2024. január 12.

Egyelőre még meg lehetne oldani a helyzetet, de ehhez együttműködés szükséges.

A Kerke és Kebele vízfolyások és a Mura folyó térségében a nutria terjedő, önfenntartó állományai alakultak ki, ami azért nagy probléma, mert a faj eredetileg Dél-Amerikából származik, nálunk inváziósnak tekinthető. Élőhelyeket alakít át, növényállományokat irt ki, madarak fészkelőhelyeit semmisíti meg, így veszélyezteti az őshonos fajokat. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az aktív és rendszeres fellépést sürgetné az állomány terjedésének megakadályozása érdekében.

Az országban nagyjából 2019-2020 környékén kezdték rendszeresen észlelni a nutriák jelenlétét. Az utóbbi évek enyhe telei növelték a faj túlélési esélyeit, 2023-ra pedig megsokszorozódtak az észlelések a Murán és a Kerka alsó szakaszán – írja a nemzetipark-igazgatóság az oldalán. Adataik alapján a Kerka-mentén és a Kebele nevű területen bizonyítottan szaporodik a faj, és jelen van minimum egy-két család. A Mura mentén egyelőre magányos egyedekkel találkoztak, de itt sikeresen hajtottak végre állományszabályozást.

A nemzetipark-igazgatóság szerint még reális esély van az állományok felszámolására. A tervek szerint a vadgazdálkodási ágazattal együttműködésben fognak fellépni ennek érdekében.

A hazai helyzet kezelését azonban nehezíti, hogy a vadgazdálkodóknak nem fűződik érdeke az inváziós fajok visszaszorításához (amíg az „csak” természetvédelmi probléma és a gazdálkodás során nem jelentkezik jelentős kártétel), valamint a szomszédos országokból természetes úton szinte folyamatos az utánpótlás

– írják.

Ha még többet szeretnél megtudni a nutriáról, olvasd el ezt a cikket.

Cikkajánló