Videó: Budapesten bukkant fel a dél-amerikai rágcsáló

A felvételen békésen úszkál a Dunában az idegenhonos állat.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
Forrás:
Idegenhonos inváziós fajok Facebook-oldal
2022. február 17.

A felvételen békésen úszkál a Dunában az idegenhonos állat.

A hódpatkánynak is nevezett, Dél-Amerikából származó, tömzsi testű nutria azután telepedett meg Magyarországon, hogy a prémje kiment a divatból, és felszámolták az állattartótelepeket, ahonnan szélnek eresztették a rágcsálókat. Elsősorban a Duna mentén fordul elő, de több, elszigetelt állománya létezik szerte az országban, csatornákban, halastavak mellett is.

A fővárosi Duna-szakaszon úszkáló példányról az Idegenhonos inváziós fajok Facebook-oldal tett közzé egy videót:

A nutria tömött, hosszú, puha bundával rendelkezik, emiatt tenyésztették anno. Rövid végtagjai, és hosszú, hengeres farka van, utóbbi alapján könnyű megkülönböztetni a hódtól. A szárazföldön nem mozog túl ügyesen, ezért többnyire a vízben tartózkodik. Itt halakat zsákmányol, de a leveleket, gumókat, magvakat sem veti meg. Nem épít gátat, ehelyett üreget ás magának, ami árvízvédelmi okokból aggályos lehet. Sajnos a rágcsáló az őshonos fajokat is veszélyeztetheti.

Nem tudni, hogy jelenleg hány nutria él Magyarországon. Egyelőre még viszonylag kis számban van jelen, így nem okoz nagy problémát, ám ha számára kedvező életfeltételeket talál, hamar elszaporodhat. Ha még többet szeretnél megtudni a nutriákról, olvasd el ezt a cikkünket!

Cikkajánló