Egyre több daru érkezik Kardoskútra

Az utóbbi napok esőzéseinek hatására ugrásszerűen megnövekedett a darvak száma a Körös-Maros Nemzeti Parkban található kardoskúti Fehér-tónál.

Szerző:
Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság/TM
2019. november 12.

Az utóbbi napok esőzéseinek hatására ugrásszerűen megnövekedett a darvak száma a Körös-Maros Nemzeti Parkban található kardoskúti Fehér-tónál.

A térség legnagyobb természetes eredetű szikes tava a vonuló darvak tradicionális megállóhelye. A madarak a Tisza vonalát követve, előző állomáshelyükről, a Hortobágyról érkeznek ide, majd hosszabb-rövidebb idő után továbbvonulnak délre.

Az őszi esők sokáig várattak magukra, ezért a Fehér-tó medre is hosszú ideig száraz maradt. Az utóbbi napokban bőséges csapadék hullott, ennek köszönhetően mostanra a tó felületének felét víz borítja.

A darvak szinte azonnal reagáltak erre a változásra, a hétvégén már mintegy 3500 példány jelent meg a környéken.

A darvak nappal a környező területeken táplálkoznak, esténként pedig hangos krúgatással szállnak be a vízre. A Fehér-tó sekély vízfelülete nemcsak a darvak, hanem sok más vízimadár számára is biztonságos éjszakázó- és pihenőhelyet jelent. Bíbicekből például már legalább ezer, tőkés récékből pedig 1200 példány tartózkodik a térségben. Az északról érkező nagy lilikek is itt vannak már, mintegy 5-600 egyed mozog a tó környékén.

Érdemes ellátogatni a kardoskúti Fehér-tóhoz, ahol a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság novemberben minden szombaton szakvezetéses darulesre is várja az érdeklődőket. A túrák idején az igazgatóság munkatársai a kilátó közelébe hajtják a magyar szürke szarvasmarhákat és a juhokat (rackákat, cigájákat), így a látogatók ezeket az őshonos állatokat is megcsodálhatják.

November 16-án, 23-án és 30-án 14.30 órától várják a darulesre érkezőket a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep bejárójánál, a Lófogó-ér melletti kilátónál (GPS koordináta: É 46°28’43,41” K 20°37’25,62”).

A program díjmentes. Előzetes bejelentkezés nem szükséges.

További információ: +36 30 475 1770

Cikkajánló