Elképesztő számok jöttek ki az erdei fülesbaglyok felmérése során

Közel 12 ezer erdei fülesbaglyot figyeltek meg január végén Magyarországon. Ez a rengeteg ragadozó mintegy 3 millió rágcsálót fogyaszthat el a telelési időszakban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina / MTSZ (Kiemelt kép)
Forrás:
MME
2024. február 19.

Közel 12 ezer erdei fülesbaglyot figyeltek meg január végén Magyarországon. Ez a rengeteg ragadozó mintegy 3 millió rágcsálót fogyaszthat el a telelési időszakban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján hazánk legalább 638 településén, 1 035 helyszínen, 11 629 erdei fülesbagoly telelt a számolás idején.

A felmérésben – a lakosság mellett – az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezetek, óvodák és iskolák, összesen legalább 431 felmérő vett részt.

Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok. A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból sok következtetés vonható le. Az idei kapcsán az egyik legsokatmondóbb, a hazai agrárgazdaságot érintő egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók csillagászati száma lehet.

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly legalább napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 629 bagoly minimum 2 907 250 mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el az idei telelési időszakban.

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege (25 grammos egyedenkénti átlag testtömeggel számolva) mintegy 73 tonna. A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről – olvasható az MME közleményében.



Cikkajánló