Elő a szánkókkal: tombol a tél, majd 30 centi hó esett a Bakonyban

A tavaszi hótakaró a Mecsek csúcsait és az Északi-középhegység egyes részeit is elfedte másfél héttel húsvét után. Mutatunk néhány igencsak télies hangulatú videót és webkameraképet.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Nagy László / Időkép
Forrás:
met.hu
Időkép
2021. április 14.

A tavaszi hótakaró a Mecsek csúcsait és az Északi-középhegység egyes részeit is elfedte másfél héttel húsvét után. Mutatunk néhány igencsak télies hangulatú videót és webkameraképet.

A tegnap megindult havazás a Dunántúlon a sík területeken is egyre több helyen volt jellemző, a Bakonyban pedig már aznap délelőtt elkezdtek hullani a hópelyhek, és kora délután aztán a Mecsekben is hó lett az esőből.

Az Időkép beszámolója szerint a Bakonyban már-már erős intenzitással havazott. Érdemes vetni egy pillantást az eplényi webkamerára, ami a Síarénát mutatja, ahol a téli sportok szerelmesei akár most is hódolhatnának a szenvedélyüknek.

Április 13. délutánra még jobban rákezdett a havazás, sok helyen már a hólapátokat is kénytelenek voltak elővenni az emberek. Ekkor már 8-10, a hófúvásos területeken 15 cm vastaggá dagadt a hótakaró. Az intenzív havazás a közlekedést is akadályozta, a látótávolság csökkent, az utak csúszóssá váltak és a szél miatt hótorlaszok alakultak ki.

Az Időkép ma reggeli hírei szerint Zircen nem kevesebb, mint 29, Tésen 24 centis hóvastagságot mértek. Emelett a Kékestető, Pécs, Komárom-Esztergom megye egy része és a Normafa is alaposan behavazódott. Bükkszentkereszten ez a karácsonyi képeslapra kívánkozó táj fogadja az arrajárókat. A Nagy-Hideg-hegyen is vaskos a hótakaró.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hullámzó hidegfrontnak vagyunk kitéve, és egyre hűvösebb levegő érkezik Magyarország fölé, ezért szerda estig kimondottan téli időjárásra lehet számítani havas esővel, hóval. A hét közepétől szárazabb, de továbbra is hideg lesz az idő, javulásra csak lassacskán lehet számítani.

Cikkajánló