Élőhelyrehabilitációk a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén

Vörösgémek, rétisasok, cigányrécék, bíbicek, fehér tündérrózsák és más állat-, valamint növényfajok megtelepedését és elterjedését eredményezhetik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megvalósuló beruházások.

Szerző:
DDNPI
Fotó:
Bükki Géza
2014. április 11.

Vörösgémek, rétisasok, cigányrécék, bíbicek, fehér tündérrózsák és más állat-, valamint növényfajok megtelepedését és elterjedését eredményezhetik a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság működési területén megvalósuló beruházások.

Az EU-támogatással létrejött projekt keretében helyreállítjuk a vizes élőhelyeket Drávaszentesen, Darányban és Dunaszentgyörgyön, továbbá a Szársomlyón és a Dél-Mezőföld védett területein gyeprekonstrukció valósul meg.

 

A drávaszentesi mocsárréten, a Komlósdi-Rinya és a Györgyös-patak torkolatánál 20-25 hektár nagyságú összefüggő sekély vízfelületet, úgynevezett mocsárrétet hoztak létre, melynek eredményeképp a madarak számára kiváló táplálkozóterület jön létre.

 


A darányi borókás területén található Rigóci-tórendszeren összesen mintegy 30 hektár területen különböző mélységű kotrással és a gyékény eltávolításával nyílt vízfelületeket terveztek kialakítani. Ennek eredményeképp várható a réti csík, vagy a vágó csík megjelenése, a terület többek között cigányréce, vörösgém, rétisas és fekete gólya számára élőhely, illetve táplálkozóhely lehet.


A Dunaszentgyörgyi láperdő területén keresztülfolyó Dunaszentgyörgyi-mellékcsatorna és a hozzá kapcsolódó árkok feliszapolódott szakaszain 777 m3 hordalékot kotortak ki a nemzeti park munkatársai. A vízfolyás rekonstrukciójával az élőhely vízellátottsága javul, elősegítve az ott élő élőlények sokféleségének megőrzését. A védett terület további foltjaiban a botoló füzes megújítása és cserjeirtás is történik.

 

 

Magyar kikerics


A fokozottan védett Szársomlyó száraz gyepeinek mintegy 100 hektárnyi területén az agresszíven terjedő fajok visszaszorítása nyomán a sziklagyep terület védett növényeinek élőhelye fog megnövekedni. E területek értékes fajai többek között a korongos lucerna, a törpemandula, vagy a magyar kikerics, melynek egyetlen hazai élőhelye ez a terület.


A Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben található gyűrűsi löszvölgyek területén a nagy ütemben terjedő invazív lágyszárúak visszaszorítása fog megtörténni, melynek eredményeképp a tátorján és gyapjas csüdfű élőhelye növekedni fog. Az ún. szegélyhatás lecsökkentése és élőhely-kialakítás érdekében mintegy 6 hektár szántóterület gyepesítésével pufferzónát alakítanak ki.

Cikkajánló