Élőhelyvédelem a tihanyi Őrtorony-kilátónál

A gyalogosforgalom terelésére, illetve korlátozására volt szükség a Balaton egyik legnépszerűbb kilátójának környezetében.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter / Természetjáró.hu (Kiemelt kép)
Forrás:
Bakonyerdő Zrt.
2022. május 6.

A gyalogosforgalom terelésére, illetve korlátozására volt szükség a Balaton egyik legnépszerűbb kilátójának környezetében.

A tihanyi Apáti-hegyen 2016-ban megépült Őrtorony-kilátó rövid időn belül a kirándulók kedvelt úticélpontjává vált. A Külső-tótól nyugatra található római őrtornyot formázó kilátóból pazar körpanoráma nyílik a környékre, a háromszintes épületből szinte az egész Balaton megcsodálható. Anno a kilátó megépítésének egyik kiemelt szempontja volt a közelben fellelhető kilátósziklák élővilágának védelme, tehermentesítése a fokozódó taposástól. Azonban a kirándulók egy része a figyelmeztetések ellenére sem a kijelölt utakon közelítette meg a kilátót, ami azt eredményezte, hogy az épület mellett elterülő tisztáson és annak környezetében számos jelöletlen ösvény, ezáltal jelentős taposási kár jelent meg.

A kilátó közvetlen környezetében értékes sziklagyep található, ennek védelme tette szükségessé a kirándulóforgalom tudatos irányítását, ezzel együtt a károkozás visszaszorítását – adta hírül a Bakonyerdő Zrt. A kilátó körül terelőkerítéseket helyeztek el, megépült egy megközelítést segítő erdei falépcső, továbbá kerítéssel lezárták a sajkodi Mályva utca felől kitaposott jelzés nélküli ösvényt.

Ajánlott megközelítés

Jelenleg a kilátó a 71. sz. főút és a Tihanyba bevezető közút csatlakozásában kialakított parkolóból induló jelölt útvonalon közelíthető meg. A jelzés az Őrtorony-kilátót érintve egészen a Levendulaházig tart. A sárga jelzésű turistaútról ágazik le a sárga háromszög jelzésű turistaútvonal, amely közvetlenül eléri a kilátót, majd becsatlakozik a Csúcs-hegyre felvezető zöld háromszög jelzésű turistaútba. A Tihanyból induló zöld T jelzéssel jelölt, csak gyalogosan bejárható Lóczy Lajos tanösvényen szintén ellátogathatnak a kilátóba.

Arra kérik a természetjárókat, hogy az Őrtorony-kilátó megközelítésére a kijelölt útvonalak használják, ne hagyják figyelmen kívül a tiltó táblákat, és ne vegyék figyelembe a navigációs alkalmazások által felkínált megközelítési lehetőségeket. Sajkod településrész felől nem lehet megközelíteni a kilátót, a szűk utcákon a gépjármű közlekedés nehézkes, a parkolás nem lehetséges!

A Bakonyerdő Zrt. közjóléti létesítési (fejlesztési) terv keretében, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósággal, a Sajkodért Egyesülettel, az Önkormányzattal egyetértésben, és az illetékes hatóságok jóváhagyása mellett valósította meg a természet védelmét szolgáló tervet, illetve kivitelezést.

Cikkajánló