Először láttak fehércsőrű búvárt Magyarországon

A heves északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

 

Szerző:
Greenfo
2016. december 6.

A heves északi szél sodorhatta a Kárpát-medencébe a Közép- és Kelet-Európában rendkívül ritkán megjelenő madárfajt.

 

Fehércsőrű búvár (Gavia adamsii) egy példányát figyelték meg a balatonföldvári mólónál december 3-án budapesti madarászok. Ez azért nagy szó, mert hazánkban eddig még soha nem látták ezt a madárfajt. A hírről azonnal értesültek a hazai madármegfigyelők, és néhány órán belül elindultak meglesni a madarat, sőt, az ország sok száz kilométerre lévő pontjairól is érkeztek érdeklődők.

 


A búvárok nagytestű, libaméretet is elérő vízi madarak. Halakra, rákokra és csigákra vadászva akár hatvan méternél mélyebbre is a víz alá merülnek. Európában három fajuk költ: az északi búvár, a sarki búvár és a jeges búvár néhány példánya évről évre előforduló telelő vendége hazánknak.

 


A most megfigyelt fehércsőrű búvár viszont kontinensünkön nem, csak Szibéria, Alaszka és Kanada arktikus térségeiben fészkel. Telelő példányai Észak-Norvégiában fordulnak elő kis számban, a faj Európa középső vagy délebbi régióiban csak ritkán tűnik fel, így a magyar előfordulás nemzetközi szinten is érdekes adatnak számít.
A búvárfajok között ez a legnagyobb termetű, jellegzetes fehéres-sárgás csőréről lehet megismerni. Nászruhában rendkívül impozáns látványt nyújt fekete alapszínű fehér pettyes tollazatával.


A Balatonon megfigyelt egyed egy fiatal példány volt, amelynek tollazata világos barnás alapszínű, torka és nyaka elülső fele világos. A madár Szántód és Balatonföldvár között, folyamatosan táplálkozva mozgott.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lúdrekord a Kígyósi-pusztán

Egy kattintással a vadonba

Egyre színesebb a biharugrai madárvilág

Cikkajánló