EMBEREK A TERMÉSZETBEN - Gondolatok egy sportra termett családról

A Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat operatőrének vallomása Jordán Gáborról, arról az emberről, aki ifjúkorában megszerettette vele a természetjárást. Cikkünkben meghallgathatjátok, annak a rádióműsornak a felvételét is, amelyben a neves operatőr feleségével együtt adott interjút.
 

Szerző:
Szabados Tamás - Dabis Balázs Silvius
Fotó:
Dabis Balázs Silvius
Rozsnyai Margit
shutterstock.com
2014. október 20.

A Másfélmillió lépés Magyarországon sorozat operatőrének vallomása Jordán Gáborról, arról az emberről, aki ifjúkorában megszerettette vele a természetjárást. Cikkünkben meghallgathatjátok, annak a rádióműsornak a felvételét is, amelyben a neves operatőr feleségével együtt adott interjút.
 

Diákéveim alatt szerettem bele a természetbe, a turizmusba, az országjárásba és a barlangok titokzatos világába. Jordán Gábor volt az az osztálytársam, aki erősítette a természet megismerésének vágyát és nem csak rám, de többekre hatott határtalan lelkesedésével.

Másfélmilliós országot körbejáró filmkészítésem „túraszeretete” is talán ide vezethető vissza. Ez lehetett az alap. Azokban az években a diákság nem a zenekarok frontembereinek nevét ismerte, hanem a Himalája meghódítóit jegyeztük meg.


Barlanglátogatások, Rám túrák, Pilisi baktatások és szinte csukott szemmel tanultunk járni az ország hegyi útjain. De honnan volt Jordán Gábor érdeklődése? Honnan került a „sejtjeibe” ?


Olvasom a családja teljesítményeit az egykori emlékekben.
Dr. Jordán Károly Matematikus. Kossuth-díjas. Feleségével Lavallé Márthával Tátrát járó turisták, ma is térképen a nehezen közelíthető Márta csúcs, az Omladék völgyben és a Jordán csúcs a Keleti Tátrában. Az 1900-as évek idején még az Alpok számos Genf környéki csúcsán és a Mont Blancon járnak -ifjúságuk idején.
(Dr. Komarnicki Gyula: EMLÉKEZÉS: Jordán Károly és Lavallé Márta)


Jordán Richárd - osztálytársam édesapja a Balatoni Hajózás főmérnöke és híres vitorlázó volt, de a kezdődő motorkerékpáros sport ismert alakja lett azzal, hogy 1932-ben (!) egy BSA 500-as motorral Afrikát járt, ezer megpróbáltatással.


Gábor napjainkban is tekintélyes hajós, az Adriára járó, hajókat bérlő mai „nevek” tisztelik Őt, az elsők közé emelik tudását, tapasztalatát. Gyerekei, unokái kivétel nélkül vitorlázó, síelő, jégkorongozó bajnokok. Gábor szobájában a Kékszalag serlegek sorakoznak a fantasztikus Balatoni évek emlékeként.
 

Szülők! Soha nem tudjátok előre, gyerekeitek kiktől kapnak jövőt! Kik formálják őket? Kik példák? Kik a jó példák? SZÜLŐK! TI ADJATOK PÉLDÁT! KERESSETEK, SEGÍTSETEK KINCSET TALÁLNI! 

 

Nem hétköznapi alkotóközösség

Kép

 

Szabados Tamás a „Másfélmillió lépés Magyarországon” operatőre a közelmúltban feleségével, Rozsnyai Margit pszichológussal a Civil Rádió hétfő éjszakai műsorában szerepelt. A házaspár hosszú évek óta dolgozik együtt olyan filmeken, amelyek hazánk természeti és kulturális értékeit mutatják be, egyedülálló módon. Nem hétköznapi alkotóközösségükről, élményeikről, ars poeticájukról és persze a legendás sorozatról, Rockenbauer Pálról is beszélnek a közel kétórás rádióinterjúban, amelyet itt hallgathattok meg.

 

<object width="680" height="510"><param name="movie" value="//www.youtube-nocookie.com/v/o5YQ3JpUYY8?version=3&hl=hu_HU"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="//www.youtube-nocookie.com/v/o5YQ3JpUYY8?version=3&hl=hu_HU" type="application/x-shockwave-flash" width="680" height="510" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 

 

 


 


 

Cikkajánló