Érdemes lesz felnézni az égre a hétvégén

Ha lemaradtál az augusztusi csillaghullásról, most lehetőséged lesz bepótolni a mulasztást. Október 20. és 24. között tart az Orionidák maximuma, a csúcspont 21-e.

Szerző:
ng.hu/eumet.hu
Fotó:
123rf.hu
2017. október 20.

Ha lemaradtál az augusztusi csillaghullásról, most lehetőséged lesz bepótolni a mulasztást. Október 20. és 24. között tart az Orionidák maximuma, a csúcspont 21-e.

Bár annyira nem lesz „forgalmas” az égbolt, mint augusztusban, ha türelmes vagy és szerencsés, most is elkaphatsz egy-két „hullócsillagot”. A Halley-üstökösből származó Orionidák onnan kapták a nevüket, hogy a Földről nézve az Orion csillagképben lehet látni belőlük a legtöbbet. (Az Orion hajnalban a déli égbolt irányában, magasan a horizont felett látható.)

 

Illusztráció


A raj maximuma nem olyan éles, mint a Quadrantidáké, ami csak pár óráig tart, vagy a Perseidáké, amely gyakorlatilag egy éjszakára koncentrálódik, hanem több napon át tart, de október 2. és november 7. között bármelyik nap felfedezhetsz egy-egy hullócsillagot.

 

Illusztráció


Szerencsére a jelenség szabad szemmel is megfigyelhető. A legtöbb meteort október 21-e éjfél és napfelkelte között láthatod, az esti órákban körülbelül 3-5-öt, míg hajnal előtt 15-20-at óránként. Idén a holdfény sem fogja zavarni a látványt, de nem árt jól felöltözni (a hőmérséklet 10 fok alatt lesz éjszaka), főleg, ha hosszabb időt tervezel kint tölteni a szabadban.


A meteorrajt először kínai észlelők említették a középkorban, európai megfigyelését elsőként csak 1864-ben dokumentáltak.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Küzdelmes túra a csillagokért a Dolomitokban

Fotókisokos az év leglátványosabb csillaghullásához

Galaxisvadász akcióban - Interjú Bagi László asztrofotóssal

Tényleg szuperhold lesz?

Cikkajánló