Érkeznek a Perseidák, innen érdemes nézni a csillaghullást

Augusztus 12-én és 13-án ismét lesz miért a szemeket az égre szegezni, jönnek a Perseidák. Mutatunk néhány remek helyszínt, ahonnan kár lenne kihagyni csillaglest. 

Szerző:
TM
Fotó:
dunaipoly.hu
Lisztes László / Malomházi Vadaspark
Ladányi Tamás / Pannon Csillagda
zselicicsillagpark.hu
karolyi.org
bnpi.hu
2019. augusztus 8.

Augusztus 12-én és 13-án ismét lesz miért a szemeket az égre szegezni, jönnek a Perseidák. Mutatunk néhány remek helyszínt, ahonnan kár lenne kihagyni csillaglest. 

Az augusztusi éjszakák egyik legnagyobb látványossága a csillaghullás. Az egyik legismertebb meteorrajunk, a Perseidák maximuma a szakemberek szerint augusztus 12/13-án éjszaka várható. A meteorok megfigyelését idén az erős holdfény zavarni fogja, ezért az észlelésekre a hajnali órák az alkalmasabbak - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület oldalán. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes már az esti-éjszakai órákban is kémlelni az eget, „hullócsillagokra” várva.

 

 

A Perseidákat akkor látjuk (rendszerint augusztus 10-15 között), amikor a 109P/Switft-Tuttle üstökösből kiszakadt törmelékfelhő apró porszemei a Föld légkörébe csapódnak. Kivételes látványt nyújtanak az úgynevezett „tűzgömbök”: ezek a meteorok még a Vénusznál is fényesebben ragyognak. A legtöbb meteort éjfél után lehet megfigyelni, ideális körülmények között óránként akár ötvennél is többet, de éjfél előtt is több tucatot kiszúrhatunk. Néhány szervezett csillagnéző programot összegyűjtöttünk, ha biztosra akarsz menni.

 

Csillagösvény-mustra a Hortobágyon - augusztus 11. és 12. 19.00 - 23.00

A Hortobágyi Csillagoségbolt-parkban mérsékelt a fényszennyezés, így jó sok csillagot lehet látni éjszaka. Most a vadasparkban nyílik lehetőség megfigyelni a csillaghullást. A program első részében a Hortobágy ragadozóit, farkasokat, rókát, vadmacskát és madarakat lehet megtekinteni, ezután következik meteorszámlálás, és távcsővel a Jupitert, a Marsot és a Szaturnuszt is szemügyre lehet venni. Még több információ itt.

 

 

Perseidák megfigyelése a Pannon Csillagdában - augusztus 11., 12., 13. 20.30 - 00.15

Idén is tartanak a bakonybéli Pannon Csillagdában meteorit-bemutatót, távcsöves észlelést, filmvetítést, éjszakai sétát és szabad szemes meteorit-megfigyelést a csillaghullás maximumának időpontjában. Jelentkezés és bővebb infó ide kattintva. A sétához és megfigyeléshez ajánlott polifoamot és pokrócot vinni.

 

 

Éjszakai távcsöves bemutató a Zselici Csillagparkban - augusztus 11., 12.

A bemutató most azért is lesz különleges, mert nagyon közel esik a Perseidák meteorraj maximumához. A program 22.00-kor kezdődik. A Zselici Csillagparkról részletesen ebben a cikkünkben foglalkoztunk. A programról bővebb infó itt.

 

 

Családi utazás a csillagok között Fehérvárcsurgón - augusztus 12. 20.30 - 22.30

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély parkjában idén te is meglesheted a csillagos ég nagyszerűségét. Az égi kalandozásban a Magyar Csillagászati Egyesület tagjai segítenek, akik távcsöveikkel kalauzolják az érdeklődőket az égi látnivalók világában. Az első megfigyelés augusztus 12-én, 20.30-kor veszi kezdetét. Időtartama: kb. 2 óra. Eső vagy felhős égbolt esetén a programot a szervezők elhalasztják. Előzetes regisztráció szükséges. Bővebb infó ide kattintva.

 

 

Csillagászati est és meteorles Felsőtárkányban - augusztus 13. 20.00 - 23.55

Ha kényelmes tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett szeretnéd lesni a csillaghullást fényszennyezés-mentes környezetben, irány a Nyugati Kapu Látogatóközpont! A tervek szerint bolygókat, nyílt- és gömbhalmazokat, csillagvárosokat, ködöket, csillagképeket, és reményeink szerint sok meteort fogunk tudni megfigyelni. Részletekhez katt ide.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Most már három csillagoségbolt-parkunk van 

Elkapott hullócsillagok fantasztikus fotókon

Galaxisvadász akcióban - interjú Bagi László asztrofotóssal

 

Cikkajánló