ERŐS LAVINA VESZÉLY A KÖRNYEZŐ MAGAS-HEGYSÉGEKBEN

Hétvégén mind a Magas-Tátrában, mind a Fogarasi-havasokban hármas lavina veszélyre számíthatunk.

2013. január 8.

Hétvégén mind a Magas-Tátrában, mind a Fogarasi-havasokban hármas lavina veszélyre számíthatunk.

A két magas-hegység igen közkedvelt a magyar turisták és síelők számára is, így igen fontos, hogy ezen célpontok felé indulás előtt kellőképpen tájékozódjunk a lavina jelzésekről.

 

Lavinafokozatok:

 

Lavina veszélyességi fokozatok Hóstabilitás Lavina valószínűsége és elindulása Ajánlott viselkedés
1.
Csekély
Általában biztonságos, stabil hó.

Kisebb lavinák előfordulhatnak, főként ha nedves a hó.


A lavinák néhány, extrém meredek (>40°) oldalakon, nagy megterhelés hatására indulnak el. 

A hegyen tartózkodás biztonságos. A 40°-os és annál meredekebb oldalakon (kuloárok, gyüjtők, gerinc szél alatti oldala) előfordulhat lavina. A veszélyes területeken csak egyesével szabad áttraverzálni (átsíelni). Kerülni kell azokat a részeket, ahol a szél havat halmoz fel.
2.
Mérsékelt
Veszélyes. Mérsékelten stabil hó, de a 35-40°-os, vagy meredekebb lejtőkön inkább instabil hószerkezet. Saját indítású, kisebb lavinák előfordulhatnak. A lavinák 35-40°-os oldalakon nagy terhelésre is elindulnak. Ennél meredkebb lejtőkön, kedvezőtlen kitettség mellett kis terhelésre is elindulnak.  Részben kedvezőtlen viszonyok, 40°-nál kisebb meredekségű lejtők ajánlottak. Különösen a kedvezőtlen kitettségű, illetve szél által felhalmozott hóval fedett területek kerülendőek. 30-40°-os lejtőkön óvatosan kell mozogni, egyszerre csak egy ember haladhat a veszélyes részeken. A követési távolság minimum 10 méter legyen. El kell kerülni a kuloárokat, hógyüjtőket. A biztonságos haladáshoz szükség van a lavinaveszély önálló értékelésére, és az óvatos útvonalválasztásra is.
3.
Jelentős
Kritikus. A viszonyok általánosságban kedvezőtlenek, a 35-40°-os lejtőkön a hóstabilitás mérsékelt vagy rossz. Az ember által indított lavinák esélye nagy. A 30-35°-os lejtőkön kisebb megterhelésre is nagyobb lavinák indulhatnak meg. A 35-40°-os oldalakon a lavinák nagyobb távolságból, kis megterheléssel is megindíthatók. Kedvezőtlen körülmények. 35°-os, vagy annál meredekebb részeken történő áthaladás nem ajánlott. A 30-35°-os lejtőkön csak nagy követési távolsággal (15-20 méter) egyenként szabad áthaladni. A kuloárok, hógyüjtők mindenféleképpen elkerülendőek. A biztonságos közlekedés nagy tapasztalatot, lavinaveszély önálló értékelését és körültekintő útvonalválasztást is igényel.
4.
Nagy
Fokozottan kritikus körülmények.
A hó igen instabil minden 30-35°-os lejtőn.
Ember által elíndított, nagy lavinák, amelyek elérhetik a biztonságos területeket, gyakran a szemben lévő lejtőket is. A hegyi túra nem ajánlott, kerülni kell az olyan területeken történő áthaladást, amelyek fölött 30°-os vagy annál nagyobb meredekségű oldalak vannak.
5.
Nagyon nagy
Katasztrófális körülmények.
Instabil deszkalavinák bármilyen meredekség mellett elindulhatnak, nagyon instabil hóviszonyok. 
Sok, nagy méretű lavina még a kisebb meredekségű oldalakon is előfordúl. Egész völgyet érintő a lavinák. A hegyen nem lehet közlekedni.

 

 

Cikkajánló