Erre figyelj, ha jégre mész

Tombolnak a mínuszok, és a tartós hidegnek köszönhetően a vastagodó jégréteg egyre több korcsolyázót, csúszkálót, jégszörföst csábít a befagyott vízfelületekre. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amit érdemes betartani a biztonságos téli jeges sportoláshoz.

Szerző:
TM
2017. január 13.

Tombolnak a mínuszok, és a tartós hidegnek köszönhetően a vastagodó jégréteg egyre több korcsolyázót, csúszkálót, jégszörföst csábít a befagyott vízfelületekre. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amit érdemes betartani a biztonságos téli jeges sportoláshoz.

A szabad vizek jegei, a szórakozási és sportolási lehetőségek mellett, komoly veszélyeket is rejtenek. Különösen kockázatos, ha valaki nem ismeri a jégen való tartózkodás - jogszabályban is rögzített - előírásait vagy figyelmen kívül hagyja azokat - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) weboldala.

 


A legalapvetőbb szabály, hogy csak akkor lépjünk szabad állóvíz jegére, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt és nem mozog, valamint, ha a területre nem vonatkoznak tiltó rendelkezések. Kellő szilárdságúnak mondható a jég, ha legalább 8 cm vastag, viszont legalább 10-12 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz. Folyóvizek vagy azok mellékágainak jegén tartózkodni tilos, mert életveszélyes! Szintén tilos rálépni a jégre kikötők és veszteglőhelyek területén éjszaka, valamint rossz látási viszonyok között.

 


A jégre lépés előtt mindig vizsgáljuk meg annak minőségét. A legbiztonságosabb a jól átlátszó, egynemű állapotú jég. Kevésbé biztonságos a hójég, ami az olvadás során rétegesre fagy, vagy kásásnak tűnik. A légbuborékos jég a legbizonytalanabb, teherbírása is a legkisebb. A sűrű hótakaró alatt is vékonyabb a jég, mint a hómentes helyeken.

 Lényeges, hogy soha ne menjünk egyedül a jégre! Legalább ketten, de inkább többen sportoljunk együtt, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni, ha baj van. Fontos a ruházat okos megválasztása is: testhez simuló, többrétegű, kevésbé nedvszívó ruhákat válasszunk, így ha vízbe esünk, nem húznak le túl nagy súllyal.

Ezt tedd, ha beszakad a jég

Ha gyanús ropogást, recsegést hallunk magunk alatt, azonnal feküdjünk le a jégre minél nagyobb testfelülettel, és próbáljuk meg a legközelebbi biztos pontot (partot, stéget stb.) hason csúszva elérni. Amennyiben megtörtént a baj, és beszakadtunk, igyekezzünk a jég szélében megkapaszkodni, és minden eszközzel meggátolni, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe. Próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, ne kapálózzunk, inkább nyújtsuk ki a karjainkat oldalra, és dőljünk kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével, majd másszunk ki, és hason kúszva vegyük az irányt a part felé. Partot érés után célszerű fűtött, meleg helyre menni. Meg kell szárítkozni, és forró, meleg italt tanácsos inni, de kerülni kell a kávét és az alkoholt.

 Ha észrevesszük, hogy valaki alatt beszakadt a jég, nagyon fontos, ne kezdjünk felelőtlenül mások mentésébe, mert egy felkészületlen segítő nemcsak a saját, de a bajba jutott életét is kockáztathatja, hívjuk inkább a 112-es segélyhívó számot, hogy a szakszerű segítség a leghamarabb megérkezzen.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Téli túlélőcsomag túrázóknak

Egészségrecept hideg napokra

Terepfutás ősszel és télen

Cikkajánló