És akkor szembejött egy óriás

Székesfehérváron egy hatalmas marokkói sáska tűnt fel, az óriás ázsiai imádkozó sáskával viszont néhány éve már a fővárosban is találkozhatunk.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
Fejér Vármegyei Hírportál
telex.hu
2023. szeptember 6.

Székesfehérváron egy hatalmas marokkói sáska tűnt fel, az óriás ázsiai imádkozó sáskával viszont néhány éve már a fővárosban is találkozhatunk.

A 9 centis sáskára a fehérvári Öreghegyen akadt rá egy hölgy az egyik szőlőtőkén. Simon Erika először az interneten tette közzé a hatalmas rovarról készült képet, majd a fotót egy szakember is szemügyre vette – számol be róla a Fejér Vármegyei Hírportál. Kiderült, hogy a képen nagy valószínűséggel egy marokkói sáska (Dociostaurus maroccanus) látható. Inváziótól azonban nem kell tartani, ahhoz több millió egyedre lenne szükség. Tavaly nyáron egyébként Dél-Magyarországon megjelent egy kisebb raj, amely több gazda földjén is károkat okozott.

A marokkói sáskánál sokkal gyakrabban találkozhatunk óriás ázsiai imádkozó sáskával (Hierodula tenuidentata) az utóbbi időben. Még 2019-ben találták az első példányt Szeged közelében, 2020-ban pedig Budapesten is felbukkant. Azóta egyre több helyen lehet vele találkozni. A nálunk őshonos imádkozó sáska testhossza 6-8 centiméter, az ázsiai faj ennél nagyobbra, 7-9 centiméteresre nő meg, de egy kifejlett nőstény akár golyóstoll-méretű is lehet - írja a Telex cikke, amelyben részletesen olvashattok a faj szegedi elterjedéséről.

A trópusi-szubtrópusi tájakon őshonos imádkozó sáska a globalizációnak köszönhetően bukkant fel nálunk, megtelepedését pedig az éghajlatváltozás tette lehetővé. Az inváziós fajok természetes ellenség hiányában gyorsan elszaporodnak, és kiszoríthatják élőhelyükről az őshonos élőlényeket. Az óriás ázsiai imádkozó sáskáról egyelőre nem tudni, milyen hatással lesz a hazai élővilágra.

Cikkajánló