Hírek

Északról jutott fel a Mount Everest csúcsára

Neszmélyi Emil az első magyar, aki északról, a hegymászók által jóval veszélyesebbnek ítélt útvonalon jutott fel a Mount Everest csúcsára.

Szerző:
MTI/mob
Fotó:
Facebook/Neszmelyi Emil
2016. május 25.

Neszmélyi Emil az első magyar, aki északról, a hegymászók által jóval veszélyesebbnek ítélt útvonalon jutott fel a Mount Everest csúcsára.

Neszmélyi Emil révén Magyarország is bekerült azon nemzetek közé, amelyeknek legalább egy sikeres mászója Tibet felől ért fel a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsára.

 


Az északi nemzetközi Mount Everest-expedíciók egyetlen magyar tagjaként Neszmélyi Emil április 5-én indult el Katmanduba, és április 21-én érkezett meg a tibeti alaptáborba. Az akklimatizációs folyamatot követően a hegymászó múlt pénteken kezdte meg a csúcstámadást.


A negyvenéves budapesti ügyvéd - aki a Magyar Olimpiai Bizottság Etikai és Jogi Bizottságának tagja, valamint és a Sportjus főtitkára - évek óta készült az expedícióra. Május 20-án, magyar idő szerint hajnal négy órakor ért fel a Mount Everest csúcsára, és onnan kívánt sok sikert a riói olimpiára készülő magyar csapatnak.


Erőss Zsolt, Jelinkó Attila és Ugyan Anita után ő a negyedik magyar állampolgár, aki felért a világ legmagasabb pontjára.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Klein Dávid oxigénpalack nélkül mászta meg az Annapurnát

Újra fent - Erőss Zsolt feleségével beszélgettünk

Oxigénpalack nélkül indul az Annapurnára Klein Dávid

Így kerüld el a lavinát

Cikkajánló