Év végére elkészül a Tisza teljes hulladéktérképe

A PET Kupa a Tisza teljes hosszára kiterjedő expedíciót indít: felmérik a műanyagszennyezés gócpontjait.

Szerző:
PET Kupa sajtóanyag
Fotó:
PET Kupa
2020. január 22.

A PET Kupa a Tisza teljes hosszára kiterjedő expedíciót indít: felmérik a műanyagszennyezés gócpontjait.

A Tiszta víz, boldog Tisza elnevezésű kezdeményezésben a PET Kupa szakemberei, önkéntesek, hulladékgazdálkodási szakemberek és kutatók vesznek részt. A program a Tisza forrásánál, Kárpátalján, Ukrajnában veszi kezdetét. Gyalogosan indulnak, majd a vízen folytatják az útjukat az expedíció tagjai, és 2020 őszéig felmérik az egész folyót. A teljes projekt 2020 decemberéig tart.

Elsősorban a szabad szemmel is látható műanyag lerakódások pontos helyét és méretét szeretnék feltárni és analizálni, de mikroplasztik vizsgálatokra is sor kerül. Magához az expedícióhoz egyébként bárki csatlakozhat, akinek van megfelelő vízi jártassága, és – ahogy a PET Kupások fogalmaznak – érez magában elég erőt, hogy a téli hidegben nekivágjon az ártéri erdőnek.

Az elkészülő Tiszai Hulladéktérkép az interneten lesz követhető, és egy ingyenes applikáció letöltésével bárki csatlakozhat az adatgyűjtő közösséghez. A cél, hogy még hatékonyabbá váljanak a folyótisztítási akciók.

A PET Kupa hét éve indult el, ez idő alatt 70 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát, és azóta próbálják felhívni a figyelmet arra a komplex problémára, amely elsősorban a megfelelő hulladékgazdálkodási rendszerek hiányára, valamint a háztartási hulladékok kezeléséhez hiányzó infrastruktúrára vezethető vissza a Tisza felső, határon túli szakaszain. Tavaly szeptemberben a szervezők 50 000 eurós támogatást kaptak a Nemzetközi Beruházási Banktól a mostani projekt megvalósításához.

Természetesen nem csak a Tisza felső szakaszán jut rengeteg hulladék a folyóba, mindenesetre aggasztó a helyzet a Nagyszőlősi járásban (a videó több mint egy éve készült):

Cikkajánló