Evezős praktikák, ha fúj a szél

Ami a vitorlázóknál egyértelműen áldás, az egy vízitúrán komoly veszély forrása is lehet. Ugyanakkor ha megtanulod a természet erői közül a szelet is tisztelni, semmi baj nem érhet.

Szerző:
Malárik Attila
2016. augusztus 14.

Ami a vitorlázóknál egyértelműen áldás, az egy vízitúrán komoly veszély forrása is lehet. Ugyanakkor ha megtanulod a természet erői közül a szelet is tisztelni, semmi baj nem érhet.

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy éppen milyen hajóval túrázol, mert egészen máshogy viselkedik szélben egy üres túrakenu, illetve egy csomagokkal megrakott, kormánnyal ellátott tengeri kajak.

Szélben üres kenuval


Bár a kenu igazából többszemélyes hajó, gyakran lehet találkozni kenuban egyedül evező túrázóval. Mivel a kenut leghátul ülve lehet hatékonyan kormányozni, az olyan magasra emeli ilyen esetben az orrát, mintha épp felszállni készülne. Már egy enyhébb szél is úgy fújja a hajó orrát, mint egy vitorlát, és arra forgatja, amerre éppen akarja. Komoly erőt, ügyességet és gyakorlatot igénylő feladat ilyenkor a megfelelő irányt tartani.

Könnyítsd meg a dolgod azzal, hogy egy műanyag hordót teleszedsz kaviccsal vagy megmerítesz vízzel, majd a hajód orrába rakod.

Az elejét a vízbe „lenyomva” könnyebben kormányozható lesz. Segít, ha a szél alatti oldalon (tehát nem a szél által közvetlenül „ostromolt” oldalon) evezel. Ha a szél annyira megerősödik, hogy mindez kevés, következzen a „kanadai technika”! A kenu közepén ülve vagy térdelve el tudod érni, hogy az eleje és a hátulja egyforma magasan érjen ki a vízből. Így kevésbé forgatja a szél, ám kormányozni is nehezebb középen.

Ha erős a szél, és van az útirányodnak megfelelő szélvédett part, evezz ott! Amennyiben semmi sem segít, köss ki, és gyűjts erőt, avagy várd meg a szél mérséklődését. Ne kockáztass! Hajóútban nagyhajók elé kerülhetsz, a Balatonon pedig a túlsó partra.

Kenuval több személlyel

A gyenge szelek nem okozhatnak gondot. Ha a kormányos bajlódik is a kormányzással, a több személynek köszönhető nagyobb sebesség jobb kormányozhatóságot eredményez. Sőt! Ha van kéznél egy nagyobbacska ponyva, néhány fűzággal és egy kis barkácsolással ügyes „viking típusú” hátszélvitorla fabrikálható, de néhány esőkabát is megteszi. Különösen nagy a kísértés, ha egy széles folyó 10 km-es egyenes szakaszán ér ilyen „hátszeles” szerencse. Akár 3-5 km/h-s sebesség is elérhető.


Az erősödő szélben azonban több veszély is leselkedhet rád. Gondot okozhat a helyes irány tartása, akárcsak magányos evezés esetében Kövesd a fent leírtakat! Ügyes első evezőssel együttműködve a kormányos könnyebben tudja a hajót irányban tartani. A növekvő szélben a hullámok is növekednek. Nemcsak az egyensúlyérzéket veszi egy ilyen helyzet igénybe, hanem a víz is be-becsaphat a hajóba.

Ez a komfortérzetet és a stabilitást szintén rontja. Viharosra forduló szélben ne evezz! A 30-40 km/h feletti szélsebesség kenuval már okozhat megoldhatatlan helyzetet. Ha figyelembe veszed, hogy a szél legtöbbször időjárás-változást jelent, fontold meg inkább a kikötést! Nagy, nyitott vízfelületű tavakon, avagy nagy hajóforgalomban inkább ne kenuzz szeles időben! A Balatonon másodfokú viharjelzésnél (60 km/h várható szélsebesség felett) tilos is evezni. És nem csupán kenuval...

Kajakkal


A kajak igazi egyszemélyes műfaj. A túrahajók a verseny- és a portyakajakoknál szélesebbek, stabilabbak. Szeles időben a kajakok viselkedésében nincs nagy különbség attól függően, hogy egy- vagy kétszemélyesről beszélünk. A korszerű sík vízi és tengeri túrakajakok több olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek minden hajó közül a legalkalmasabbakká teszik őket a szeles, hullámos vízen való evezésre. A formájuk eredendően növeli a stabilitást. Válassz ilyet, ha célod a hullámos vízen evezés!

A kajakok beülőjének pereme ugyan közel van a víz felszínéhez, de van arra lehetőség, hogy a fröcskölő, hullámzó víz bejutását megakadályozd.

Tedd fel a hullámkötényt (Spritzdeck)! Mivel középen ülsz, a szél eleve kevésbé forgatja a hajót, de sok típuson van, illetve utólag felszerelhető kormány. Szeles időben igazi áldás. Használd! Rakodáskor a nehezebb dolgokat tedd alulra.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2014. augusztusi számában.Cikkajánló