Évtizedek múlva eltűnhet a Balaton

Egy magyar kutató szerint a legrosszabb forgatókönyv alapján akár 2050-re kiszáradhat a Balaton, és 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a tó vize.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
sonline.hu
2022. május 11.

Egy magyar kutató szerint a legrosszabb forgatókönyv alapján akár 2050-re kiszáradhat a Balaton, és 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a tó vize.

A sonline.hu a Balaton jövőjéről és a tóban zajló folyamatokról, változásokról kérdezte Tóth Viktort, aBalatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársát, aki egy interjúban magyarázta el, miért van veszélyben a tó.

A kutató kifejtette, hogy ha az ember nem akarna folyton beavatkozni a Balaton életébe, a tó ellenne magában.

Ilyen kérdésnek tartja például a tó vízszintjét. Úgy látja, a magas, túlstabilizált szint mögött gazdasági, turisztikai érdekek állhatnak, biológiai érdekek nem indokolják. A változó vízszintnek biológiai, ökológiai és limnológiai előnyei vannak, aminek kizárólag a gazdasági érdekek mondanak ellent.

A szakember elmondta, hogy az élővilág alkalmazkodik a mindenkori vízszinthez: alacsony vízben sarjadni tud a nád és nőni fog a hínár, magas vízállásnál pedig visszaszorul a nádas, kevesebb hínár és több alga lehet a tóban.

Egyes előrejelzések szerint 2200-ra a tó kiszárad. Tóth Viktor ilyen nagy távlatra nem szeretne jósolni, de véleménye van.

Ha rossz pillanatomban kérdez, akkor azt mondom, ez már 2050-re bekövetkezhet, és már 2035-re fürdésre alkalmatlanná válhat a tó vize. Ez a nagyon rossz forgatókönyv.

– válaszolta a kutató a portál kérdésére, hozzátéve: minél tovább halasztják az ésszerű, tudományosan megalapozott, és nem csak gazdasági érdekek vezérelte beavatkozást, a probléma annál nagyobb lesz. És egyre fogy az idő.

Cikkajánló