Extra túratippek bevállalósoknak

Nyakunkon a nyár, a jó idő és a vakáció. Elérkezett az ideje, hogy ne csak tervezgess, hanem ki is mozdulj a négy fal közül. Ha tanácstalan vagy, mit kezdj a rád szakadt szabadidővel, ajánlunk néhány izgalmas túrát, amelyet bakancsban, kajakkal vagy biciklire pattanva is bejárhatsz.

Szerző:
TM
2015. augusztus 7.

Nyakunkon a nyár, a jó idő és a vakáció. Elérkezett az ideje, hogy ne csak tervezgess, hanem ki is mozdulj a négy fal közül. Ha tanácstalan vagy, mit kezdj a rád szakadt szabadidővel, ajánlunk néhány izgalmas túrát, amelyet bakancsban, kajakkal vagy biciklire pattanva is bejárhatsz.

Bakancsosoknak

1. Feledhetetlen családi élmények Tihanyban

 

Fotó: Gulyás Attila


A meseszép környezetben, védett, illetve fokozottan védett területeken haladó Lóczy Lajos sétaút (az ország első tanösvénye) bárki számára könnyen teljesíthető, így bejárásával az egész családnak nagyszerű kikapcsolódásban lehet része. Útközben megcsodálható a Tihanyi-félsziget megannyi természeti értéke, látnivalója. Legmagasabb pontjáról, a 232 méteres Csúcs-hegyről páratlan panoráma nyílik a Belső- és a Külső-tóra, és itt található az a barlang, ahová a legenda szerint Sobri Jóska, a híres betyár többször is ellátogatott. Az Aranyház gejzírkúp a rátelepedett sárga zuzmóról kapta a nevét, s mintegy hárommillió évvel ezelőtt keletkezett. Évszázadokon keresztül szerzetesek otthonául szolgáltak a barátlakások, amelyek a 10-11. században keletkeztek. A bazalttufába vájt barlangok közül mára három maradt épen.

Útvonal: Apáti-templomrom-Nyereg-hegy-Csúcs-hegy-Szarkádi-erdő-hévforráskúpok-Gejzírmező-Kőtár-Aranyház-Kis-erdő-tető-Óvár-Barátlakások-Ciprián-forrás-Tihany-hajóállomás
Táv: 13 km
Szint: 250 m

2. Hollóházától Füzérig - Csak vállalkozó szelleműeknek

 


Fotó: Hörpölin


A Magyarország legészakibb pontját átszelő útvonal bejárását csak gyakorlott, jó erőben lévő túrázóknak ajánljuk. Hollóháza, az Országos Kéktúra végpontja számos kulturális látnivalót tartogat. Ha erre járunk, érdemes megtekintenünk a híres múzeumot, amely a hollóházi porcelángyártás történetét mutatja be egészen napjainkig. Figyelmet érdemel a Szent László tiszteletére felszentelt, 1967-ben épített, modern római katolikus templom is. Az út innen a Nagy-Milicre vezet, amely a maga 895 méterével a Zempléni-hegység legmagasabb csúcsa. A túrát megkoronázhatjátok a hét magyar természeti csoda egyike, a füzéri vár meglátogatásával. A tatárjárás előtt emelt erősség rekonstrukciója jelenleg is folyik, hamarosan interaktív kiállításokkal, új köntösben várja az érdeklődőket. Innen visszafordulhattok Füzér felé, ahol megtekinthetitek a különleges hegyközi építészeti elemeket felvonultató tájházat és a műemlék református templomot.

Útvonal: Hollóháza-Sarjános-rét-Bodó-rét-Hajagos-Nagy-Milic-Csata-réti erdészház-Vár-forrás-füzéri vár-Füzér
Táv: 14 km
Szint: 700 m

3. Nagy kör a Hungaroring körül

 

 

Fotó: Gulyás Attila


A Gödöllői-dombság második és harmadik legmagasabb csúcsát is megjárhatjátok, ha Mogyoród környékén túráztok. A fővárosból közel fél óra alatt elérhető településen a versenypályán túl még bőven akad felfedezésre érdemes látványosság. Kiindulási pontnak a mogyoródi HÉV-megállót javasoljuk, ahonnan a zöld háromszögjelzésen könnyedén elérhető a Makovecz Imre által tervezett Szent László-kilátó, ahonnét közel 360 fokos panoráma tárul elétek a fővárosra, a Pilisre és a Visegrádi-hegységre, de az Északi-középhegység csúcsai is látszanak tiszta időben. Innen érdemes Mogyoród központjába venni az irányt. A hangulatos település az elmúlt években szépen megújult, számos látnivalót rejteget. A Hungaroringhez az alig pár négyzetméteres, hangulatos horgászhely, a Kerek-tó érintésével juthattok el. Ha eléritek a versenypálya nyugati sarkát, ismét páratlan panorámában lesz részetek. Amennyiben kelet felé mentek innen a sárga sávon, felérhettek a Bolnokára, a Gödöllői-dombság második legmagasabb csúcsára, ha pedig nyugatnak indultok, a sárga keresztre áttérve eljuthattok a Budapest határában található Sikátorpusztára. A Fóthoz tartozó településrész meglepetésekkel fog szolgálni. Itt sétálgatva nem is gondolnád, hogy mindössze 1 km-re van a főváros közigazgatási határa.

Bringásoknak

1. Egy jó tekerés a Keszthelyi-hegységben

 

Fotó: Joó Annamária


Ha szívesen pedáloznál a természetben, a Keszthely/Balatongyörök-Gyenesdiás-Büdös-kút - Balatongyörök/Keszthely-Bakonyerdő körtúra 31 kilométeres távját átlagos edzettséggel is könnyen teljesítheted. Kiindulópontul ajánljuk a Festetics Imre Állatparkot vagy a szomszédos Természet Háza Látogatóközpontot. Itt ráhangolódhatsz a Keszthelyi-hegység természeti értékeire, majd drótszamárra pattanva felfedezheted a környékbeli látnivalókat. Keszthely határától rövid földúton és erdészeti aszfaltúton vezet a túra. Utána kisebb-nagyobb emelkedők, lejtők váltják egymást a Büdös-kúti erdészházig. Innen kellemes lejtőn, árnyas erdei úton „suhanhatunk” egészen Balatongyörökig. Kis kitérő a Bél Mátyás-kilátóhoz a panorámáért, és laza ritmusban vissza a kiindulási állomásra.

Látnivalók: Természet Háza Látogatóközpont, Festetics Imre Állatpark, Büdös-kúti erdészház és pihenő, Bélapi pihenő, Bél Mátyás-kilátó
Nehézségi fok: Jól kitáblázott erdei útvonalon, szép természeti környezetben, nagyobb szintemelkedések nélküli közepes túra, amelynek teljesítése némi előedzettséggel nem jelenthet gondot.

2. Kerekezz a Tisza-tónál!

 

Fotó: Shutterstock


A tó évekig csupán a víziturizmusra fókuszált, az utóbbi időben viszont egyre inkább a bringások paradicsomává vált. Ha edzett vagy, akár a 115 kilométeres teljes kört is bevállalhatod, de kétnapos túrával kényelmesen lekerekezheted a kb. 65 kilométeres nagy kör útvonalát is. A Tisza-tó és környéke rengeteg látnivalót kínál, csak győzd kapkodni a fejed, ezért nem is érdemes „rohanva”, egynapos kirándulás alatt letudni a teljes kört. Rövidebb etapokra osztva bátran ajánlható gyermekes családoknak és kezdőknek is. Nagyrészt aszfaltozott, kiépített kerékpárúton, néhol azonban főúton (Poroszló és Tiszafüred között) és gáton is vezet a kerékpárútvonal.

Teljes kör:
Poroszló-Ároktő-(komp)-Tiszacsege-Abádszalók-Kisköre-Poroszló. Túra hossza: 115 km
Nagy kör: Tiszafüred-Poroszló-Kisköre-Abádszalók-Tiszafüred. Túra hossza: kb. 65 km
Családosoknak, kezdőknek: Poroszló-Sarud -Kisköre. Túra hossza: 28 km
Látnivalók: Poroszló (Tisza-tavi Ökocentrum); Tiszafüred (Kalandsziget, Kiss Pál Múzeum, fazekas tájház, csárdamúzeum); Tiszacsege (zsellérház); Abádszalók (kiépített strand, sok szolgáltatás); Sarud (madárvárta)
Nehézségi fok: Könnyű túra minimális szintemelkedéssel, de a bevállalt táv hosszától és az edzettségi fokodtól is függ a túra utáni komfortérzeted. A teljes kör közepesen nehéz túrának számít, főleg ha egy szuszra akarod teljesíteni.

3. Kőtengerre, magyar!

 

Fotó: Gulyás Attila


A Káli-medence jellegzetes és meghökkentő formájú geológiai képződményeit, a kőtengereket nézheted meg, ha végigbringázod az Ábrahám-hegy-Salföld-Mindszentkálla-Szentbékkálla-Köveskál-Kővágóörs-Kékkút-Ábrahám-hegy útvonalat. A 35 kilométeres túra főként gyér forgalmú aszfaltozott közúton, esetleg a természeti látnivalókhoz vezető részen, földúton halad, így kevésbé edzetteknek, hobbibicikliseknek is ajánlható. Köveskálnál megéri egy kis, mindössze 7 kilométeres kitérőt tenni a különleges „bazaltorgonákból” álló Hegyestűre, ahonnan bámulatosan szép kilátás nyílik a Káli-medencére. Tetejéről szinte térképként terül el előttünk a táj.

Látnivalók: Salföld (kőtenger, természetvédelmi major, pálos kolostor romjai); Kővágóörs (népi lakóházak, középkori templomrom, Kornyi-tó, kőtenger); Kékkút (szép parasztházak, Theodora-forrás és kút); Mindszentkálla (műemlék házak, kisfaludi templomrom); Szentbékkálla (velétei palotarom, Istvándi-ház, ingókő, kőtenger); Köveskál (református templom, városkút mosóházzal)
Nehézségi fok: Viszonylag rövid, jelentősebb szintkülönbségek nélküli könnyű túra sok-sok látnivalóval, amiért érdemes leszállni a bicikliről, így akár egész naposra is tervezhetjük kirándulást.

4. Edzett terepbringásoknak való vidék - Bükk-fennsík

 

Fotó: Gulyás Attila


Ezt a Miskolcról induló közel 90 kilométeres Bükk-fennsíki körtúrát a nagy (1200 méter) szintemelkedés miatt kifejezetten edzett és gyakorlott kerékpárosoknak ajánljuk, akik szokva vannak a keményebb terepen való tekeréshez, és megvan hozzá a megfelelő, jó műszaki állapotú bringájuk. A Miskolc-Lillafüred-Ómassa-Jávorkút-Csipkéskút-Olasz-kapu-Bélkő-Hollóstető-Miskolc útvonal néhol meredek emelkedői nem kevés kihívást tartogatnak, ám a szép természeti környezet és a hangulatos ösvények kárpótolnak a fáradságos izommunkáért.

Látnivalók: Lillafüred (Szinva-vízesés, Anna-barlang, Szent István-barlang, Szeleta-barlang, Herman Ottó-emlékház, Hámori-tó, pisztrángtelep); Ómassa (Kelemen Didák minorita szerzetes kápolnája); Jávorkút (Jávorkúti tanösvény); Csipkéskút (lipicai csődörcsikók téli szálláshelye); Olasz-kapu (Olaszkapui tanösvény)
Nehézségi fok: nehéz túra, a hosszúság, a nagy szintemelkedés és a változatos terep (aszfalt, zúzott köves aszfalt, erdei dózerút) miatt csak megfelelő fizikai kondícióval rendelkező bringásoknak ajánlott.

Vízitúrázóknak

1. Tisza-tó

 

Fotó: Shutterstock


A Tisza-tó azoknak a kedvence, akik a vízi életből nemcsak a sportolást kedvelik, hanem a természet szépségét is aktívan élvezni akarják, de el szeretnék kerülni a napi sátorverést.

Szolgáltatások: kikötők, kenukölcsönzők, kempingek, szabad strand, étterem, büfé, termálfürdő.

Egynapos evezős túrák Tiszafüredről
1. Útvonal: Barangolás a Tiszafüredi öbölben.
Program: Kalandsziget
2. Útvonal: VI. öblítőcsatorna-Tisza
Látnivaló: Tiszavirág tanösvény

3. Útvonal: Kis-Tisza-Poroszló
Látnivaló: Tisza-tavi Ökocentrum

4. Útvonal: X. öblítőcsatorna-Nagy-morotva-Szartos-Tiszavalk-IX. öblítőcsatorna-Tisza-X. öblítőcsatorna
Látnivaló: Tisza-tavi Madárrezervátum - Figyelem! Február 01. és június 15. között nem látogatható.

5. Útvonal: VIII. öblítőcsatorna-Tisza-VI. öblítőcsatorna-Óhalászi-sziget
Látnivaló: óhalászi temető és emlékmű

Figyelem! Szalmakalap, naptej, szúnyogriasztó és ivóvíz legyen nálad.

2. Vízitúra diákoknak - Mosoni-Duna

 

Fotó: Shutterstock


Klasszikus vízitúra egy hangulatosan kanyargó kisfolyón. Bár a Duna fattyúága, hossza miatt mégis teljes értékű vízitúra tehető rajta.

Útvonal és lehetséges megállóhelyek: Rajka-Mosonmagyaróvár-Novákpuszta-Mecsér-Kunsziget/Győrladamér-Győr. A túra Győr után is folytatható a Dunán.
Látnivalók: Mosonmagyaróvár, Hédervár, Győr

Figyelem! Kezdő csoportokkal Mosonmagyaróvártól célszerű indulni, mert a Rajka-Mosonmagyaróvár szakasz a nagyobb vízsebesség miatt kezdőknek okozhat nehézséget.

3. Hangulatos csorgás fiatal felnőtteknek - Tisza

Egyhetes klasszikus vízitúra fiataloknak. A folyónak ez a szakasza kanyarokban, fürdőhelyekben gazdag. A folyó sodrása kiszámítható, az evezés nem megerőltető, a haladás biztonságos. Tökéletes nyaralás vízen, vízparton.

Útvonal: Tiszabecs-Szatmárcseke-Tivadar-Gergelyiugornya-Tiszamogyorós-Tuzsér-Dombrád
Látnivalók: Túr-bukó, Szatmárcseke, Tiszabercel, Szabolcs
Figyelem! A strandlabdát ne hagyd otthon.

4. Kell a kaland? Irány a víz! - Hernád

 

Fotó: Shutterstock


Alaposan kösd fel a fürdőnadrágod! Indulj Kassa alatt, és meg se állj a Tiszáig! Szeszélyes kanyarok, keresztbe dőlt fák, átemelések, nomád táborhelyek. A környék és az élő folyó tökéletes aktív kikapcsolódást nyújt.

Útvonal: Hernádzsadány (Ždaňa)-Hernádszurdok-Gibárt-Szentistvánbaksa-Hernádnémeti-Tiszaújváros
Látnivalók: Abaújvár, Vizsoly, Gesztely
Vízerőművek, átemelések: Hernádszurdok, Gibárt, Felsődobsza, Bőcs

Figyelem! Csak jó evezőstudással ajánlott! Magas vízállásnál a Hernádon kifejezetten veszélyes áramlások alakulhatnak ki. Feltétlenül vízmentes zsákba vagy hordóba csomagolj.

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015. júniusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Tíz remek hazai kirándulóhely, ahová érdemes elutaznod

Új kerékpárút a Tiszánál

A Dráva is lehet kedvenc vízitúracélpont
 

Cikkajánló