Extrém barlangmászás családoknak is

Az orfűi Mészégető-források barlangja vízben gázolással, unikum vakrákokkal, csodás cseppkövekkel felejthetetlen élményt nyújt. Rejtett mesevilág

Szerző:
Gyurina Zsolt
Fotó:
Kéki Antal
Gyurina Zsolt
2013. július 29.

Az orfűi Mészégető-források barlangja vízben gázolással, unikum vakrákokkal, csodás cseppkövekkel felejthetetlen élményt nyújt. Rejtett mesevilág

A Mészégető-források barlangja az Orfűi-tó partján található, közvetlen a vízpart mellett, amelynek van egy nagy előnye - erre később visszatérünk. Pécstől a Mecseken átvezető, kanyargós, ám gyönyörű úton közelíthető meg, 16 kilométer az egész, pillanatok alatt elröppen az idő. A barlang több különlegességgel is szolgál: kezdetnek azzal, hogy a bejárata nem nagyobb, mint egy terjedelmesebb lavór. Sokoldalú kikapcsolódást jelent: egyszerre extrém túra felejthetetlen élménnyel, és egyben mégis lehet családos, közös program, olyan, amelyen részt vehetnek a kisebbek is, 12 éves kor felett.

 

Kúszni, mászni kell, végig a két-három órás túra során. Vízben gázolni - készülj fel arra, hogy legalább combközépig vizes leszel, hajolgatni, tolni magad előre, beszuszakolni tested keskeny résekbe, kézzel húzni előre magad. Ám mégsem csupán a sportos alkattal megáldottaknak ajánlható, hanem bárkinek, hétköznapi fizikummal. Éppen ebben rejlik az egyik varázsa: a végén úgy érzed magad, egy extrém túrán vettél részt, mégis könnyedén teljesíthető.

 

 

A kaland azzal kezdődik, hogy felveszed az overallt és a fejlámpát - illetve ez csak a te feladatod. A vezető, Kéki Antal, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat tagja korábban munkához lát: minden egyes bemenetel előtt ki kell szivattyúzni a vizet a barlang bejáratától, hogy egyáltalán megközelíthető legyen. A víz ugyanis visszaszivárog. Ez a csupán 10-20 perc éppen elég arra, hogy lelkileg felkészülj, plusz megtudd a legszükségesebb tudnivalókat. A barlangba legalább 4 fős csoportnak kell lemennie a szabály szerint, hiszen odabent párosával mozogtok. Ha pedig valakinek baja esik, egyvalakinek ott kell maradnia vele, ketten pedig segítséget hoznak.

 

A Barlang
A barlang átlagos szélessége
1 méter, magassága 1,5-3 méter közötti. A hőmérséklet 11°C. A képződmények közül látványosak a vízesések, kőpengék, üstök, karrok, áramlási kagylók, kisebb-nagyobb cseppkövek , mikro-tetaráták. A barlang falát fekete bevonat borítja, ez a mangán-kiválás következménye.

Miután begyömöszölted magad a legszűkebb résen, a bejáraton, és átmásztál a víz leszivattyúzása után ott maradt dagonyán, csodavilág fogad. Egy tiszta mikroklíma, földrajzi értelemben ugyan csak pár méterre, szellemileg azonban igencsak távol a kinti zajos civilizációtól. A csend, a sötétség világa, ahol szinte érzed az évezredek súlyát. Itt semmi nem változott az elmúlt idők alatt. Fejlámpák fényében préselődünk át a varázslatos cseppkövek és sziklaformák által kialakított lyukak, folyosók között, olyan tágas hely, ahol körbefordulhatnál, alig egy-két helyen akad. Alattunk apró ér folyik. Az egyik kis tavacskánál megállunk, Kéki Antal megvilágítja a vizet. Apró vakrákok lebegnek vidáman a lágy sodrásban, egyedül itt élnek meg a Földön, meg még a bolygó egy távoli sarkában. Nem zavarjuk őket, csak rácsodálkozunk az idegen világra. Vezetőnk folyamatosan magyaráz, néha azt, hova lépj, hogyan kússz, mire vigyázz, olykor érdekességeket a kövekről, baktériumokról, az elképzelhetetlenül tiszta levegőről, a falon elrejtőző pöttyszerű penicilingombákról, vagy arról, olykor barlangokban szokott aludni... 

 

 

Egy pillanatra megállunk: kisebb terembe jutunk. Akkora, mint egy kamra. Ám arra tökéletes, kissé szusszanjunk. Lekapcsoljuk a fejlámpát. Ülünk a sötétben, a feketeség tökéletes. Csak a víz csepegése hallatszik, a távolból egy apró vízesés zaja. Derűs üresség árad el bennünk.

 

Nehéz továbbindulni, de még hosszú út vár ránk. Lámpánkat újra felkapcsoljuk, combig érő, jéghideg vízben gázolunk már, gumicsizmánk megtelik vele, hirtelen élmény, nagy levegőt veszünk. Aztán lábunk melegétől pár perc alatt kellemesen felmelegszik, és mintha saját fürdővizünket vinnénk magunkkal tovább. Az egyméteres víz és a mennyezet között alig 30-40 centi lehet, lehajolva megyünk tovább, az élmények még nem értek véget. Vízeséshez érünk, pár fényképre marad idő, és indulunk vissza. Mintha egy másik úton mennénk, a barlang teljesen másik arcát mutatja, de már mégis otthonos, ismerjük, szeretjük. Egy fenti hasadékban denevérek pihennek, békében válunk el egymástól. Egy utolsó erőfeszítés, és kint vagyunk a napfényben, sárosan, koszosan, boldogan. A tisztálkodás pedig újabb örömforrás, futunk le az Orfűi-tóhoz, és egy nagy ugrás bele a meleg vízbe. Mindenki mosolyog, újjászületett.

 

Hasznos információk
Kép
MÉSZégető-Források barlangja


Részvételi díj: 5300 Ft/fő
(túravezetéssel, overállal, kobak és fejlámpa használati díjjal, biztosítással).


Résztvevők létszáma: minimum 3, maximum 8 fő.

Honlapcím: kalandbarlang.hu
Megközelítés: A Mészégető-források barlangja Orfűn található (térkép), az Orfűi-tó közelében, a vízfelülettől nyugatra.
Jelentkezés: info@kalandpark.hu, telefon: 30/525-43-51

(Minimum két nappal előbb érdemes jelentkezni!)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cikkajánló