Ez a 120 bivaly épp telelni megy

Ma reggel különös látványban lehetett része annak, aki az 52-es úton, Fülöpszállás környékén járt. Videón a bivalyok masírozása.

Szerző:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
2018. január 4.

Ma reggel különös látványban lehetett része annak, aki az 52-es úton, Fülöpszállás környékén járt. Videón a bivalyok masírozása.

A csordát a nyári szállásról hajtották át a télire, Zab-székről Kelemen-székre, a kígyós-háti állattartó telepre. Ott majd az éppen esedékes orvosi vizsgálatokat is el lehet végezni rajtuk. A rendőrség lezárta a főutat arra a néhány percre, amíg áthaladtak rajta a jószágok, így nem mindennapi látványban lehetett része annak, aki akkor autózott arra - írja a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán

 

Íme, az úton áttrappoló 120 bivaly.

 

 

A házi bivaly a szarvasmarhánál igénytelenebb őshonos háziállatunk. Igényli a vizes, dagonyázásra alkalmas helyeket. Természetvédelmi szempontból is nagyon hasznos állat, főleg a vizes élőhelyek, a gépekkel nem kaszálható tómedrek, csatornapartok kezelésében.

 


Legelésükkel és taposásukkal a bivalyok felnyitják a növényzettel benőtt tómedreket és nyílt vízfelületeket hoznak létre, megakadályozzák az özönnövények elszaporodását és a túlzott nádasodást. Így a színes madárvilág visszatelepülésében is szerepet játszanak. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság teljes bivalyállománya jelenleg több mint 1000 példány - olvasható az igazgatóság weboldalán.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Rejtett kincseink - Hazánk kevésbé ismert természeti csodái

350 ezer facsemetét ültetnek el a Kiskunságban

Két új méregkereső kutya áll szolgálatba

Új őszirózsafaj pompázik a Böddi-szék közelében

Cikkajánló