Ez lehet a következménye, ha egérfogó ragasztót használsz

Sokkoló videót rakott ki a közösségi oldalára a Mályin található Madármentő Állomás. Sokadszor próbálnak megmenteni egérfogó ragasztó fogságába esett kisállatot. Most egy cinege életéért küzdöttek.

Szerző:
TM
Fotó:
Facebook / Madármentő Állomás Mályi - Bird Rescue
2018. november 9.

Sokkoló videót rakott ki a közösségi oldalára a Mályin található Madármentő Állomás. Sokadszor próbálnak megmenteni egérfogó ragasztó fogságába esett kisállatot. Most egy cinege életéért küzdöttek.

A most kikerült videón azt láthatjuk, hogy a még pihegő cinege moccanni se tud, úgy beletapadt a csapdába. Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője hosszú percekig próbálja étolaj és liszt segítségével kiszabadítani az életéért küzdő cinegét, majd valahogy megtisztítani a tollazatát a ragacstól. Ez egy kínkeserves folyamat, és napokig el fog tartani az újabb és újabb tisztogatás, ha túléli a kismadár. Krisztián azzal a szándékkal készítette a felvételt, hogy felhívja a figyelmet erre az évek óta tartó problémára.

 

 

Az egyszer már betiltott ragasztós terméket elvileg egerek és patkányok elleni védekezésként használják. Nem tudni, hogy miért is kapható újra évek óta ez a kegyetlen eszköz, és bár valahogy védekezni kell a kártékony rágcsálók ellen, sajnos a szert sokan nem az előírtak szerint használják, a terméken pedig nincsenek feltüntetve jól láthatóan a helyes használatra vonatkozó információk. Krisztián a videón a mentés közben mindent elmond arról, miért is probléma ennek a ragasztónak a nem megfelelő használata. Ugyanis kizárólag csak zárt térben szabadna használni, mivel a szabadba kihelyezett ragasztós lapokon található csalieledel nemcsak az egereket és patkányokat, hanem védett, fokozottan védett madarakat, hüllőket, emlősöket és a cicákat, kutyákat is odavonzza és csapdába ejtheti. Sőt, ha egy ilyen csapdába egér ragad bele, azt adott esetben egy karvaly nézheti könnyű prédának, és lecsapva az egérre ő is csapdába eshet, amire volt is már példa.

 

Egy korábbi figyelemfelhívó kép a Madármentő Állomás közösségi oldaláról


Krisztián, aki családja segítségével működteti a mályin található madármentő állomást, 2014 óta próbálja a gyártókat meggyőzni arról, hogy álljanak le ennek a terméknek a gyártásával, vagy legalább jól láthatóan tüntessék fel a helyes használatot, esetleg mellékeljenek egy kartondobozt a ragasztó mellé, aminek egy kis lyuk van az oldalán, így ha valaki mégis szabadtéren akarja használni, akkor ezzel legalább a nem kívánt áldozatokat el lehetne kerülni. Ettől függetlenül tudni kell, hogy maga a módszer alapvetően állatkínzás, hiszen az ebbe beleragadt állat napokig küzd az életéért, és ha még élelem is akad a lapon, amit elér ebben az állapotában, még tovább is szenvedhet, hiszen az életösztöne hajtja, hogy egyen.

 

Egy pár nappal korábban megmentett cinege

„Kezd madár formája lenni az egérragasztóba ragadt cininek. Farktollait ugyan elvesztette, de nagy szerencséje volt. A többszöri lisztes panírozás segítségével szépen kitollászkodta a ragasztót. Már csak faroktollakat kell növeszteni”


A videón látható étolajos és lisztes módszerre csak az elmúlt pár évben jött rá Krisztián, addig a menteni próbált madarak majdnem mindegyike elpusztult, mivel a ragasztó oldására használt benzin gőze először elkábította őket, majd a kemikália a bőrön át beszívódva a halálukat okozta. Most ezzel a lisztes-olajos módszerrel talán van esély a túlélésre, de hetekig tart a folyamatos tisztogatás és a felépülés.

 

A videón bemutatott cinege a mentés másnapján


Aláírásgyűjtés is folyik azért, hogy tiltsák be az egérfogó ragasztó termékeket, a petíció ide kattintva írható alá.

 

Kapcsolódó cikkek:

Szurokba szorult egy egerészölyv, kimentették

A műanyaghulladék ezért is veszélyes

Imád tévézni a megmentett panellakó őz 

Cikkajánló