Ezek a legjobb élményeket adó ökoturisztikai helyek

Átadták „Az év ökoturisztikai élménye 2018” díjakat. A zsűri egy népszerű vadasparkot, egy mésztufa-barlangot, egy családi rendezvényt és a Jeli Arborétum virágba borulását értékelte.

Szerző:
Turista Magazin
MTÜ
Fotó:
MTU
Gulyás Attila
Őrségi Nemzeti Park
Tóth Judit
2018. október 4.

Átadták „Az év ökoturisztikai élménye 2018” díjakat. A zsűri egy népszerű vadasparkot, egy mésztufa-barlangot, egy családi rendezvényt és a Jeli Arborétum virágba borulását értékelte.

Idén első alkalommal adták át „Az év ökoturisztikai élménye” címet. Az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett közös pályázaton négy kategóriában hirdettek nyertest október negyedikén. A pályázat célja az volt, hogy az ökoturisztikai létesítmények és működtetőik, illetve az ökoturisztikai programok szervezői számára lehetőséget adjon kínálatuk élményalapú megmérettetésére, így a pályázat elsődlegesen a turisták által a természetben átélhető élményre fókuszált. A cím elnyerésére többek között erdőgazdaságok, natúrparkok, nemzeti park igazgatóságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas- és magánvállalkozások pályázhattak, több kategóriában.

 


A felhívásra 21 szervezet 33 pályázatot nyújtott be. A beérkezett pályamunkákat első körben az Agrárminisztérium és a Magyar Turisztikai Ügynökség delegáltjaiból álló szakmai munkacsoport bírálta el, hogy a pályázó létesítmények és programok mennyire felelnek meg az ökoturizmus alapelveinek. A második fordulóba jutott pályázatok élményközpontúságát helyszínbejárás során értékelték.

 

És akkor íme Az ÉV ÖKOTURISZTIKAI ÉLMÉNYE 2018 pályázat nyertesei:

 

Az év „együtt-élő” ökoturisztikai élménye- „Élmény a helyiekkel”:
Írottkő Natúrparkért Egyesület és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság: Miénk itt a rét! rendezvénye

 

 

Az év „családbarát” ökoturisztikai élménye- „Élmény a családnak”:
Budakeszi Vadaspark Nonprofit Kft.: Budakeszi Vadaspark

 

 

• Az év „hozzáférhető” ökoturisztikai élménye- „Élmény korlátok nélkül”:
Szombathelyi Erdészeti Zrt. Jeli rododendronvirágzás

 

 

• Az év „digitális” ökoturisztikai élménye- „Digitális öko-élmény”:
Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság: Tettyei Mésztufa-barlang

 

 

 

Cikkajánló