Ezek voltak a kedvenc túráitok 2023-ban

Hazánk legnépszerűbb túratervező oldalán több mint 1100 jobbnál jobb útvonal közül lehet válogatni, és a kínálat napról-napra bővül. Mutatjuk melyik túrákat nézték meg a legtöbben az év során.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Dömsödi Áron
Magyar Természetjáró Szövetség
2023. december 19.

Hazánk legnépszerűbb túratervező oldalán több mint 1100 jobbnál jobb útvonal közül lehet válogatni, és a kínálat napról-napra bővül. Mutatjuk melyik túrákat nézték meg a legtöbben az év során.

Nem kevesebb, mint 1114 túra, 5200 látnivaló, és 700 szálláshely várja a kirándulni vágyókat a Természetjáró weboldalon és applikációban, amelynek letöltésszáma már 430 ezer felett jár, így bátran kijelenthető, hogy az ott regisztrált keresési adatok reprezentatív képet adnak a hazai túracélpontok-, és útvonalak népszerűségéről.

A Magyar Természetjáró Szövetség kiadásában megjelenő oldal kínálatából ezúttal azt az öt (plusz egy) túrát mutatjuk be nektek, amelyekre a legtöbben kattintottak az év folyamán. A listát átböngészve hamar kiderül, a fővárosból könnyen megközelíthető, látványos helyeket felfűző körtúrákra volt leginkább kereslet, de felfért a dobogóra egy bakonyi „slágertúra” is.

Az alábbi túrák természetesen megtalálhatóak a Természetjáró applikációjában, azoknak, pedig, akik a kinyomatatott, hagyományos megoldások hívei, a Természetjáró Túraköny sorozatot ajánljuk.


1. A Spartacus-vadászösvény

A Dunakanyar egyik leghangulatosabb turistaútja szűk, „egyemberes” ösvény, amely gyakorlatilag szintben, hullámzás nélkül tekereg végig a Visegrádi-hegység zegzugos bércei között. Egykor vadászösvény volt, ma Budapest szomszédságának megkapó szépségű túraútvonala.


2. Nagymaros - Hegyes-tető kis kör

Egy rövid, de látványos túra, faragott kapukkal, szelídgesztenyével, kaptatóval, még több kaptatóval, egy csodálatos panorámával a Hegyes-tetőről a Dunakanyarra, végül betekintéssel a nagymarosi építészet mélységeibe és magasságaiba.



3. A bakonyi „Gyilkos-tó” és a Hubertlak titkai

Ezen a családbarát túrán a Hubertlakot és környékét ismerhetjük meg. A mindössze 7,5 km hosszú és 257 m szintemelkedésű út során a Molnár-kút árok meredek falú völgyén át a hajdani erdei kisvasút nyomvonalán sétálunk. A Hubertlaki-, vagy más néven bakonyi Gyilkos-tónál megismerkedünk a különleges vízfelület kialakulásával és élővilágával.


4. Hárs-hegy kör két kilátóval

A fővárosnak megvan az a kellemes tulajdonsága, hogy el sem kell hagyni, mégis remek túrákat tehetünk a határain belül is. A Hárs-hegy kör éppen megfelel egy könnyed hétvégi kiruccanásnak, akár gyerekekkel is, hiszen több kilátót is érintünk, a végén pedig akár a Gyermekvasútra is felszállhatunk.


5. Panorámatúra Zebegényből

A festői szépségű Zebegényből induló, igazán látványos körtúra a környék legszebb kilátópontjaihoz kalauzol a Dél-Börzsöny vulkáni peremhegyein, majd a Szent Mihály-hegy nyergéből felkapaszkodik a Hegyes-tetőre. Az útvonal a panorámán kívül is számtalan látványosságot tartogat: a Bodzás-völgyben meglátogatjuk az Ernő-forrást, a Szent Mihály-hegyről a Hegyes-tetőre kapaszkodva pedig sötéten tátongó üregekkel, az 1970-es években keletkezett kutatóaknákkal találkozhatunk.


+1 Cuha-kör Csesznekről

A Bakony legvonzóbb látványosságai sziklás szurdokai, melyek közül hosszával, impozáns méreteivel, formakincsével és kiépítettségével kitűnik a Cuha-patak völgyének középső szakasza. A rohanó vízfolyásokkal, gázlókkal, fejünk fölé tornyosuló, mohos mészkő- és dolomitormokkal ékesített, hűs szurdokvölgyet az ország legkülönlegesebb vasútvonalának viaduktjai, támfalai és alagútjai is színesítik. Az alábbi körtúra Csesznekről kínál sportos, egész napos kikapcsolódást.



Cikkajánló