Ezért is vigyázzunk április-májusban a fecskékre

Az elmúlt másfél évtizedben a hazai fecskeállomány fele eltűnt az ereszek alól. A két legfontosabb kiváltó ok az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás. Éppen ezért egyre inkább úgy tűnik, globális összefogásra van szükség védelmük érdekében.

Szerző:
MME/TM
Fotó:
Shutterstock
2016. április 4.

Az elmúlt másfél évtizedben a hazai fecskeállomány fele eltűnt az ereszek alól. A két legfontosabb kiváltó ok az élőhelyek átalakítása és a klímaváltozás. Éppen ezért egyre inkább úgy tűnik, globális összefogásra van szükség védelmük érdekében.

Füsti fecske (Hirundo rustica)

 

A melegedő időjárással új szúnyogfajok és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. Az egészségünket veszélyeztető szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a füsti fecskéknek vagy a molnárfecskéknek (és a denevéreknek), amelyek természetes úton csökkentik ezek számát.

 

Ezért is aggasztó a településeken élő fecskefajok állományainak ezredfordulót követő megfeleződése, melynek hátterében: az élőhelyek átalakítása (például fészkelőhelyek megszűnése); a táplálékbázis csökkenése a háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, a túlzott kemizálás és a nem megfelelően végzett szúnyogirtás következtében; a klímaváltozás (például a sár fészeképítő anyag hiánya a szárazodó tavaszokon), és ami a legmeglepőbb, a kedvezőtlen társadalmi változások, a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll.

 


Molnárfecske (Delichon urbica)


A napjainkra teljes egészében városiasodott sárfészket építő fecskék védelmében, a nekik köszönhető fontos ökoszisztéma-szolgáltatás megőrzésében a lakosságnak egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerepe van. A magyarországi fecskék állománycsökkenésének megállítását mindenekelőtt a meglévő, aktív természetes fészkek, telepek megőrzésével és az ezek mellé még áprilisban kihelyezett műfészkekkel; április közepétől június végéig sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával, valamint az ember-fecske konfliktusok hátterében álló ürülékpotyogást megszüntető fecskepelenkák felszerelésével érhetjük el.

Láttál már sarat gyűjtő fecskéket? Ezen a videón megnézheted őket.Idén a nemzetközi Tavaszi madárles program is kiemelten foglakozik a füsti fecskék védelmével. Az akció angol nyelvű Facebook-oldalán olyan érdekességek is olvashatóak a fajról, mint hogy a fészke 750-1400 sárgolyócskából áll, és a fecskepárok 44%-a az előző évi fészkét használja.

Kapcsolódó cikkeink:

Magyar fejlesztésű fotósles a Füvészkertben - nem csak gyerkőcöknek

Vörös vércsék a zsámbéki romtemplomban

Még több madaras cikk
 

Cikkajánló