Fakó keselyűk tűntek fel a Dél-Alföldön

A napokban sorra észlelnek különleges madárfajokat az országban. A hétvégén Csongrád-Csanád megye déli részén, Tiszasziget környékén egy kisebb csapat fakó keselyűt láttak.

Szöveg:
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 22.

A napokban sorra észlelnek különleges madárfajokat az országban. A hétvégén Csongrád-Csanád megye déli részén, Tiszasziget környékén egy kisebb csapat fakó keselyűt láttak.

Az idei ősz eleje eddig kedvezően alakult a madarászok számára, különösen a Dél-Alföldön, hisz számos különleges madárfajt láthattak. Tegnap írtunk arról, hogy két észak-amerikai kóborló, egy sárgalábú cankó és egy cankópartfutó tűnt fel a Fehér-illetve a Csaj-tónál, Tiszaszigeténél pedig fakó keselyűk kisebb csoportja időzött.

A fakó keselyű szárnyfesztávolsága akár 280 cm-es is lehet, tömege 10 kg körül van. A hatalmas dögevő régen rendszeresen előfordult az országban, sőt középhegységeink sziklafalain egészen a 19. század végéig költött, ma már azonban csak kóborló egyedek tűnnek fel. Az alföldi puszták, például a Hortobágy régen kiváló táplálkozóterületet jelentettek a fakó keselyűk számára, akkoriban még sok állatot legeltettek ott, mindig akadtak elhullott egyedek, amiket a keselyűk eltakaríthattak. A keselyűk hatalmas távolságot képesek megtenni rövid idő alatt, a pusztai táplálkozóhelyek a hegyvidéki fészkelőhelyek közötti távolság meg sem kottyant nekik.

Az állattartás visszaszorulása és az állatgyógyászatban alkalmazott gyógyszerek túlzott használata miatt Európában a keselyűk száma nagyon megfogyatkozott. A legnagyobb állomány Spanyolországban, Bulgáriában és Görögországban élt, de számuk ott is jelentősen csökkent múlt század második felében. A természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően azonban mára az európai fakókeselyű-állomány megerősödött.

Hozzánk legközelebb Szerbiában, az Uvac-kanyonban és a horvátországi Cres szigetén vannak fészkelő kolóniák, ahol etetik is őket. A délnyugat-szerbiai Uvac-kanyonban 150 pár él, és évente közel száz tonna dögöt helyeznek ki számukra. A most látott fiatal madarak is déli szomszédainktól kóborolhattak át, és szeptember 21-én este az őket figyelő madarászok látták is, ahogy Szerbia felé elrepülnek.

A faj néhány kóborló egyede időről időre feltűnik nálunk. 2015 őszén például 19 fakó keselyűt láttak a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén. 2016-ban meglehetősen különös helyet talált magának két fiatal egyed. Budapesten, egészen pontosan Dél-Budán, egy lakótelepi fűtőház kéményén üldögéltek két napig.


Aki szeretné közelebbről is megcsodálni ezeket a hatalmas madarakat, az többek között Szarvason, a Körösvölgyi Állatparkban láthat egy madarat, illetve a Hortobágyi Vadasparkban, ahol egy 10 egyedből álló csapat él, amelynek legifjabb tagja idén áprilisban kelt ki rendhagyó körülmények között. A szülők ugyanis tapasztalatlanok voltak még, így a szakemberek úgy látták, a tojás nagyobb biztonságban lesz, ha mesterséges körülmények között keltetik azt ki. A kis fióka dévaványai Túzokvédelmi Állomás keltetőjében látta meg a napvilágot, de most már ő is a Hortobágyi Vadasparkban él.

Cikkajánló