Amerikai madárfajok tűntek fel az ország déli részén

Vonulási időszakban, a gyakori madárfajok mellett, időről időre más kontinensekről idevetődő, ritka kóborlók is feltűnnek nálunk. Pár napja két amerikai faj, egy sárgalábú cankó és egy cankópartfutó tűnt fel Szeged közelében.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 21.

Vonulási időszakban, a gyakori madárfajok mellett, időről időre más kontinensekről idevetődő, ritka kóborlók is feltűnnek nálunk. Pár napja két amerikai faj, egy sárgalábú cankó és egy cankópartfutó tűnt fel Szeged közelében.

A sárgalábú cankó és a cankópartfutó is Észak-Amerika tundráin fészkel és mindkét faj Dél-Amerikában telel. A sárgalábú cankó egyes vonuló példányai akár a Tűzföldig is eljuthatnak. De mi szél hozza hozzánk ezeket a madarakat a világ túlfeléről?

„Észak-Amerikában is ugyanolyan ütemezésű a madárvonulás rendszere, mint Európában (és Ázsiában), azaz október az őszi vonulás dandárja, ilyenkor hatalmas madártömegek vannak mozgásban. A vonulás egy fajon és populáción belül is egyéni, egyedi változatosságot mutat. Mindig vannak az átlagostól eltérő viselkedésű példányok. Ezek a kóborlók jutnak el rendszeresen Európába, így Magyarországra is” – mondja Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője.

Az amerikai madarak őszi vonulásával egyidőben kezdődik a hurrikánszezon is az Atlanti-óceán északi térségeiben. „A vonuló, kóborló egyedek egyrészt elkerülik az akár ezer km-t is meghaladó kiterjedésű vihargyűrűt, másrészt ennek kifutó szegélyszelei segíthetik, de el is sodorhatják a madarakat.”

Nem véletlen, hogy októberben jelentősen megemelkedik az egységnyi területre jutó fanatikus madármegfigyelők száma például az Azori-szigeteken, ahol ebben az időszakban akár féltucatnyi vagy még több amerikai fajt is meg lehet figyelni. A Covid-19-helyzet azonban idén a madarászok terveit is felülírta, így a legtöbben saját hazájukban keresik a ritka fajokat.

Ilyenkor ősszel a távoli kontinensek vonulói közül néhány példány hozzánk is elvetődik. Az idei ősz már hozott is pár érdekes megfigyelést. E két amerikai faj mellett látták például a szintén amerikai vándorpartfutót és a szintén ritka kóborlónak számító ázsiai pettyeslilét.

A sárgalábú cankónak egyébként 2006 előtt csak két megfigyelését jegyezték fel Magyarországon (1959 és 1990), 2006 óta viszont 21 újabb adata volt (2006, 2012, 2013, 2020 – birding.hu), bár ilyenkor ugyanazt a példányt több egymást követő napon is látták. Ennek Orbán Zoltán szerint nemcsak az az oka, hogy ezek a fajok gyakrabban tűnnek fel nálunk, hanem az az örömteli tény is, hogy a kellő fajismerettel rendelkező madármegfigyelők közössége egyre inkább erősödik Magyarországon.

Cikkajánló