Új látnivalókkal várja a látogatókat a Körösvölgyi Állatpark

A Békés megyei Szarvason ilyenkor nyáron megélénkül az élet. A kisváros egyik legnépszerűbb látnivalójának számító Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark új látnivalókkal készült az idei szezonra.

Szöveg:
Fotó:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2020. június 30.

A Békés megyei Szarvason ilyenkor nyáron megélénkül az élet. A kisváros egyik legnépszerűbb látnivalójának számító Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark új látnivalókkal készült az idei szezonra.

A bejáratnál egy hatalmas baglyos kapu fogadja az érkezőket, akik a látogatóközpontban egy vadonatúj kiállításon ismerkedhetnek meg a Körös-Maros Nemzeti Park természeti kincseivel, amelyről Körömi Krisztina, a látogatóközpont vezetője mesélt nekünk.

Az interaktív elemekkel gazdagított kiállításon megismerhetjük a nemzeti park részterületeit és élővilágát, illetve a Körös-Maros közének tájtörténetét is. Megtudhatjuk például, kik voltak a pákászok, milyen hangokat hallhatunk a pusztában, és hogyan változik a kardoskúti Fehér-tó az évszakok előrehaladtával.

A kiállításon a kisebb gyerekek is sok izgalmat találhatnak, hisz nemcsak nézelődhetnek, de játékok és érdekes feladatok is várják őket, életre kelthetik a diorámákat, egy makett segítségével pedig eláraszthatják a miniatűr kardoskúti Fehér-tavat is. „Több természetfilmet is megnézhetnek a látogatók, ezek nagyon látványosak lettek. Készült például egy animációs film a Dél-Tiszántúl tájtörténetéről és külön kisfilm mesél arról, hogy mi a nemzetipark-igazgatóság szerepe a természeti értékek védelmében.”

Az állatparkban is számos érdekes tanösvényelemet próbálhatunk ki. Van például egy természetismereti napóra, ami nemcsak az időt mutatja, de az adott időszak jellemző természeti jelenségeit is, és kialakítottak egy lombteraszt is a Holt-Körös partján. Van egy óriás társasjáték és egy másik kisebb is, amivel egy fedett fészekodúban játszhatunk. Ez utóbbi kiváló időtöltés, ha például séta közben elkap bennünket az eső.

A mi kedvencünk a fokgazdálkodást bemutató terepasztal, ahol egy kút segítségével eláraszthatjuk a folyóvölgyet, nyitható, zárható kapukkal mi magunk irányíthatjuk a vizet, és kicsiben tanulmányozhatjuk, hogyan is működött a hagyományos ártéri gazdálkodás kulcselemének számító fokgazdálkodás.

Az állatparknak új lakói is vannak, két kis farkaskölyök, akik egyelőre még szokják az új helyet, és készült egy gyíkkifutó is. A gyerekek nagy örömére állatsimogatóval is gazdagodott a park, ahol kecskék, birka, nyulak és egy mentett őzgida él.

Az állatpark fő célja, hogy bemutassa a Kárpát-medence jelenlegi és hajdani élővilágát. Ezért találkozhatunk itt például bölényekkel, fakó keselyűkkel vagy a gyönyörű jávorszarvassal, amelyek ma már nem élnek itt, de egykor előfordultak a Kárpát-medencében.

Aki gyerekekkel érkezik, annak ajánlom a Két lábbal négy láb nyomában című játékot, amelynek lényege, hogy miközben bejárjuk a parkot, egy rejtélyt is meg kell fejtenünk. A helyes útvonalat versek mutatják, amelyek átvezetnek a park egyik lakójától a másikig. Nemcsak jó móka ez, de a szerencsés megfejtők éves bérletet is nyerhetnek.

Aki vízi úton is felfedezné a környéket, az kenut is bérelhet a látogatóközpontban, és végigevezheti a Holt-Körösön kialakított Jégmadár Vízi tanösvényt. Sőt, mostantól a komplexum vízi úton is megközelíthető, a vízi járműveket az újonnan kialakított kikötőnél lehet hagyni.

Az Anna-liget persze már önmagában is gyönyörű, hatalmas fáival és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság központjának otthont adó kastéllyal, amelynek történetét és hajdani lakóit is megismerhetjük, ha bejárjuk a sétautat.

A szünidőben minden szombaton és vasárnap 10 órától a Szünidei állatmustrát tartanak az állatparkban, amikor egy-egy állatfajt mutatnak be a látogatóknak.

Cikkajánló