Falusi élménypark óriási hajítógéppel

A Kaposvártól pár kilométerre fekvő, falusi hétköznapokba bepillantást engedő Katica Tanya minden korosztálynak maradandó élményt kínál

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 2.

A Kaposvártól pár kilométerre fekvő, falusi hétköznapokba bepillantást engedő Katica Tanya minden korosztálynak maradandó élményt kínál

Eszter és János története csak mérsékelten átlagos: egy 14 hónapos világ körüli autós utazásuk után döntöttek úgy, hogy felhagynak a városi, irodai mindennapokkal, és az út során látott ötletekkel megalapítják a falusi hétköznapokba bepillantást engedő, minden korosztálynak maradandó élményt kínáló Katica Tanyát.

 

Érkezés előtt az elmondottakból mégis kis családi házikóra számítottunk, néhány csendes gazdasági épülettel... aztán a faluvégi buszforduló után szinte egy újabb kis falu bukkant elő a dombok oldalában, teli parkolóval, hatalmas forgalommal, és mindig valamilyen cél felé futkározó gyerekekkel: szinte mindenhova be lehet menni és hozzá lehet nyúlni: ottjártunkor épp a tehénfejés kezdetéről tájékoztatott a hangosbemondó, amit a speciálisan erre a célra épített karámban bárki biztonságosan kipróbálhat, csakúgy mint a szabadeséssel induló csúszdát, vagy a kenyérsütést.

 

 A hétvégén a telt ház volt, és a házigazdák hétköznapokon sem panaszkodnak túl kis forgalomra. Nem csoda, ötletből nincs hiány: a tanya mögötti völgyben álló vár melletti mezőn áll a kontinentális Európa legnagyobb működő hajítógépe, amit természetesen szintén láthattunk működés közben. Az öttonnás tömör tölgyből ácsolt harci eszköz mintegy kéttonnás ellensúlyú, és egy tízkilós golyót 100 méterre tud repíteni. Az eldobott medicinlabdáért hatalmas gyereksereg futott a mezőre, a megtaláló pedig ajándékokkal távozott.


A kezdetektől fontos cél a zéró külső energiabevitel: hasznosítják az esővizet, a napenergiát, és saját szennyvíztisztító üzemel. A tervek közt első helyen áll egy ökohotel építése, ahol a látogatók a kemping és a turistaszálló mellett ezentúl magas színvonalú szállást is választhatnak.

 

Megközelítés: kocsival Kaposvártól Szenna irányába a Cseri úton összesen 12 km. A részletes leírást megtalálod honlapjukon.

 

éjszakai teljesítménytúra
Kép
Patca, Katica Tanya

Katica Tanya Betyár Maraton és Félmaraton - Éjszakai Teljesítménytúra augusztus 10-én

 

2013-ban második alkalommal szervezik meg a Betyár Maraton és Félmaraton (45/25) Éjszakai Teljesítménytúrát, melynek során a szervezők szeretnék megismertetni túratársaikkal a Zselic kevésbé ismert részeit, a csillagos égbolt fényénél. A túra bátorságpróbának sem utolsó! A Katica Tanyáról bővebben a Turista Magazin augusztusi számában olvashatnak az érdeklődők.

 

 

 

 

Cikkajánló