Farkasok kilövésére adna engedélyt az EU

Eddig a farkas veszélyeztetett fajnak számított Európában, egyesek szerint most a farkasok jelenthetnek veszélyt.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe stock
Forrás:
politico.eu / magyarallatvedelem.hu
2023. szeptember 6.

Eddig a farkas veszélyeztetett fajnak számított Európában, egyesek szerint most a farkasok jelenthetnek veszélyt.

Hétfőn Ursula von der Leyen bejelentette, hogy itt az ideje módosítani a farkasok védett státuszát biztosító nemzetközi szabályokat. A Politico információi szerint az Európai Bizottság (EB) elnöke az európai háziállat-állományt félti a korábban kihalásig vadászott, mára magára találó farkaspopulációtól.

A farkasok az EU élőhelyvédelmi irányelve és az európai vadon élő állatok és növények, valamint a természetes élőhelyek védelméről szóló Berni egyezmény értelmében fokozottan védett fajnak számítanak, befogásuk és kilövésük tilos! Bizonyos esetekben kivétel tehető, ha a farkasok veszélyt jelentenek az emberekre vagy a haszonállatokra.

A vadászati és mezőgazdasági szövetségek már régóta sürgetik Brüsszelt, hogy vizsgálja felül a farkasok védettségi státuszát. A gazdák szerint jószágaik védelme a ragadozókkal szemben túl nagy terhet jelent számukra. Ez alkalommal maga az Európai Bizottság elnöke szólalt fel az ügyben, miszerint „helyi közösségektől, tudósoktól és minden érdekelt féltől” adatokat kér az állat hatásáról. Az EB az adatokat felhasználja majd annak eldöntésére, hogy „adott esetben” javasolja-e a farkas uniós védelmi státuszának módosítását. Illetve „a jogi keret frissítését, szükség esetén további rugalmasság bevezetését” – olvasható a Politico cikkében. A természetvédők attól félnek, hogy a szabályok lazítása a farkasok egyedszámának újabb drasztikus csökkenéséhez vezethet.

Ursula von der Leyen arra figyelmeztetett, hogy „a farkasfalkák koncentrációja egyes európai régiókban valódi veszélyt jelent az állatállományra és potenciálisan az emberekre is”. Továbbá arra is felszólította „a helyi és nemzeti hatóságokat, hogy szükség esetén tegyenek lépéseket”.

Tavaly decemberben az EB elnöke maga is személyesen érintett volt egy farkas-ügyben, szeretett idős póniját ugyanis egy farkas ölte meg.

Cikkajánló