Hollandiában paintballfegyverekkel akarják távol tartani a farkasokat

A közelmúltban egyre gyakoribbá vált, hogy a farkasok közel merészkednek az emberekhez. A helyi hatóságok által hozott intézkedés célja az esetleges farkastámadások megakadályozása.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
MTI
2022. november 9.

A közelmúltban egyre gyakoribbá vált, hogy a farkasok közel merészkednek az emberekhez. A helyi hatóságok által hozott intézkedés célja az esetleges farkastámadások megakadályozása.

A kelet-hollandiai Gelderland tartomány engedélyezi, hogy az emberekhez közel merészkedő veszélyes farkasokat paintballfegyverekkel üldözzék el a lakóövezetek közeléből, valamint a turisták által látogatott parkokból – adta hírül az MTI a Dutch News angol nyelvű holland hírportál az Omroep nevű tartományi műsorszolgáltatóra hivatkozva.

A döntés egy videó közzététele után született, amelyben egy „látszólag szelíd” farkas sétál kisgyermekes családok közelében a Hoge Veluwe Nemzeti Parkban.

Mint írták, a tartományi hatóságok szerdai döntése értelmében a farkasokat el kell tántorítani attól, hogy keressék az emberek társaságát. Ehhez paintballfegyvereket használnak majd, ugyanis a festékgolyók jelzik, hogy melyik állat szokott hozzá az emberek jelenlétéhez. A rendelet értelmében a farkasok és az emberek közötti távolságnak legalább 30 méternek kell lennie.

A hatóságok azt közölték, hogy a paintball használata megfelel a vonatkozó holland irányelveknek. A park tulajdonosa közölte: együttműködik a hatóságokkal, de szerinte a vadállatok elriasztására „nem ez az igazi megoldás”. A szelídnek látszó, de emberekre veszélyes farkasokat véglegesen el kell távolítani – hangoztatta. A hírportál arról is beszámolt, hogy a Faunabescherming holland környezetvédelmi szervezet azzal vádolja a nemzeti park vezetését, hogy a farkasokat szándékos etetéssel szoktatták az emberek által látogatott környékre, hogy később azokat mint „problémás vadakat”, végleg el lehessen távolítani.

Cikkajánló