Fáról lebucskázó oroszlánkölyök lett a világ legviccesebb állatfotója

Mindenki megnyugtatására írjuk, hogy az oroszlánkölyök végül ügyesen landolt, és ment tovább a dolgára. A világ legviccesebb állatfotóit felvonultató pályázat idei győztes képei garantáltan mosolyt csalnak az arcokra, amelyeket most meg is nézhettek galériánkban.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
www.comedywildlifephoto.com
2022. december 9.

Mindenki megnyugtatására írjuk, hogy az oroszlánkölyök végül ügyesen landolt, és ment tovább a dolgára. A világ legviccesebb állatfotóit felvonultató pályázat idei győztes képei garantáltan mosolyt csalnak az arcokra, amelyeket most meg is nézhettek galériánkban.

Idén már nyolcadik alkalommal rendezték meg a The Comedy Wildlife Photography Awards pályázatot, amelyre ezúttal is több ezer kép érkezett be a világ minden tájáról. A pályázat mottója, hogy ezekkel a megmosolyogtató képekkel is el lehet juttatni az emberekhez a vadon élő állatok védelmének fontosságát. Ezek a fotók amolyan melléktermékei a természetfotósok által készített képsorozatoknak, mégis olykor sokkal erősebben hatnak, hiszen az emberi szemnek viccesnek tűnő pillanatokhoz egyből egy érzelmi reakció is társul. Láthatjuk rajtuk, hogy bizony a vadon élő állatok is tudnak olykor ügyetlenkedni, de persze a képek zöme inkább valamilyen helyzetkomikum.

A pályázat történetében egyébként már voltak magyar díjazottak is, 2017-ben Kércz Tibor lett az abszolút győztes kuvikfiókás fotójával, 2020-ban pedig Kránitz Roland lett a közönségszavazás győztese áriázó ürgéjével. Idén Ambrus Tímea kuvikos fotójával volt versenyben a közönségszavazáson, de sajnos ezúttal ez a kép nem került be a pályázat végső győztes fotói közé.

Az idei verseny érdekessége, hogy az abszolút győztes képet és a közönségszavazás győztes fotóját is az amerikai Jennifer Hadley készítette. A közönségdíjas képét a Falkland-szigeteken készítette két szamárpingvinről.

A vicces pillanatban elcsípett képen valójában csupán annyi történik, hogy az egyik pingvin épp megrázta magát. Jennifer abszolút győztes fotója viszont valóban azt ábrázolja, ami történt. A három hónapos oroszlánkölyök egy testvérével volt fenn egy fán, ahol valószínűleg életében először lehetett, a lemászás pedig nem úgy sikerült, ahogy eltervezte. Nem fogta elég szorosan a fa törzsét, így lepottyant. A földre viszont már szerencsésen érkezett, nem lett semmi baja, felpattant és már szaladt is tovább a többi kölyökkel.

A pályázaton külön kategóriában indulhattak a szárazföldi, a víz alatt élő és a repülő állatokról készült fotók. A Legviccesebb víz alatti teremtmények kategória győztese a spanyol Arturo Telle Thiemann lett ezzel a mosolygós kedvű halpárral.

A Legviccesebb repülő teremtmény pedig idén egy szürke gém lett. Jobban mondva egy vízilóval elkapott mókás pillanata, amelyet a francia Jean Jacques Alcalay készített.

A legviccesebb fotósorozat pedig idén egy fenyőtobozzal focizó sólyom lett, amit Jia Chennek köszönhetünk.

A fiatal fotósokat is külön díjazták, idén az indiai Arshdeep Singh örülhetett a győzelemnek, aki egy csőből kikukucskáló és kacsintó kuvikot kapott lencsevégre.

A kategóriagyőztesek mellett még 10 képet választott ki a pályázat zsűrije, amelyeket Magas elisméerésel (Highly Commended) díjaztak, és nem kevésbé viccesek. Ezeket is megnézhetitek most galériánkban az alábbi képre kattintva. Ha pedig a korábbi évek nyertes képeire, esetleg az idei finalista képeire is kíváncsiak vagytok, akkor látogassatok a The Comedy Wildlife Photography Awards oldalára.

Cikkajánló