Magyar fotós nyerte meg a nívós nemzetközi pályázatot

Magyar fotós hölgy lett az abszolút győztes a francia szervezésű Montier természetfotós pályázaton, és az ifjúsági kategóriában is hazai győzelemnek örülhetünk. Összesen hat magyar fotós 14 képe került be a nívós nemzetközi verseny legjobbjai közé, végül több alkotásuk is kategóriagyőztes és különdíjas lett.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Montier Photo Competition
2022. november 30.

Magyar fotós hölgy lett az abszolút győztes a francia szervezésű Montier természetfotós pályázaton, és az ifjúsági kategóriában is hazai győzelemnek örülhetünk. Összesen hat magyar fotós 14 képe került be a nívós nemzetközi verseny legjobbjai közé, végül több alkotásuk is kategóriagyőztes és különdíjas lett.

Történelmi pillanatnak is mondhatnánk november 19-e estéjét, amikor átadták a francia szervezésű Montier természetfotó pályázat díjait, ugyanis most először lett magyar nő fődíjas egy nívós nemzetközi pályázaton. Ez az este biztosan felejthetetlen lesz Szabó Irma számára, már csak azért is, mert egyáltalán nem számított komoly díjazásra. Sőt, igazából jobban vonzották a Montier-en-Der nevű francia kisvárosban megrendezett négy napos fotós fesztivál eseményei, amely keretében a díjátadót is tartották, és a finom francia pezsgők. Meg persze a kiállított képeit is szerette volna megnézni, mert azt tudta, hogy szerepelni fog a falon néhány alkotása. Nyereményre viszont nem számított, a szervezők ügyesen titkolták előle, tudták, hogy Irma mindenképp jelen lesz, így nem árulták el neki meghíváskor.

És hogy mennyire nem izgult azon, hogy kap-e díjat, azt mi sem bizonyítja jobban, hogy a szállásukon megbeszélt vacsorát is alig két órával a díjátadó kezdete utánra kérték. Így Irma inkább azon izgult, nehogy megsértsék a háziakat, és hogy visszaérjenek időben, ezért az átadót majdnem végig se várták természetfotós férjével. Szerencsére azonban mégis maradtak, és már az nagy meglepetés volt Irma számára, amikor meglátta egyik fotóját a kivetítőn. A pályázat szervezői többféle különdíjat is kiosztottak a döntőbe, és így a kiállításra bekerült képek között. Az egyik ilyen elismerésnek az Arrêt sur image nevet adták, amit olyan képek kaphattak meg, amelyek megállásra késztetik a nézőt. A három kiválasztott kép egyike Szabó Irma Ugrás című fotója lett.

Már ennek is nagyon örült, és úgy gondolta, ennél szebb estéje nem is lehetne. De tévedett. Ugyanis a díjátadó végén az abszolút győztes fotó kihirdetésekor meghallotta, hogy Polka dot, amely szintén az ő fotójának a címe. A magyarul Pöttyösen címet viselő, aranyban csillogó kárókatonás fotója fődíjas lett, így Szabó Irma az első nő hazánkból, aki ilyen elismerést kapott a hazai természetfotósok között.

A lesből készült fotón nagy kárókatonákat láthatunk egy halért civakodni, az izgalmas arany pöttyök pedig az előtérben rohangászó madarak miatt felfröccsenő vízcseppeknek és a felkelő nap arany sugarainak köszönhetően jelentek meg a képen. Szerencsés együttállás kellett ehhez, hogy a madarak is élesen és jó pozícióban legyenek, valamint a vízcseppek se zavarjanak be túlzottan a fő témába.

A két díjazott képen felül még egy alkotása bekerült a legjobbak közé, így ezt az érdekes őzes fotóját is megnézhette a pályázat kiállításán az a sok tízezer ember, aki ellátogatott a fesztivál négy napján Montier-en-Der városába.

Szabó Irma – akinek munkásságát már volt szerencsénk bemutatni a turistamagazin.hu oldalán, elég későn kezdte a természetfotózást, de már így is 11 éve hódol ennek a szenvedélynek. Pályázatokra pedig főként azért szokott benevezni, hogy így minél több emberhez eljuthassanak azok a pillanatok, amelyeket ő átél a természetben a fotózás során. És így nem csak a fióknak gyűlnek ezek a remek pillanatok.

A Montier idei pályázatán még egy magyar kategóriagyőzelemnek örülhetünk a felnőttek versenyében. A Növények kategóriában Kaszás Norbertnek két képe is a legjobbak közé jutott, ezzel a gyönyörű, zúzmarától roskadó fás fotójával pedig sikerült elhoznia az első helyet.

Litauszki Tibor az Egyéb állatok kategóriában került be a finalisták közé ezzel az érdekes perspektívájú fotójával, amelyen egy alpesi gőtét láthatunk a víz alól. Fotóját a Grand Est régió (Franciaország egyik régiója északon) különdíjával jutalmazták.

Még két magyar jutott be a legjobbak közé a felnőttek között, az egyik Simon László, aki az Emlősök a természetben kategóriában indult ezzel a drónfotójával, amelyen vaddisznókat láthatunk pihenni a nádasban.

Szintén finalista lett Henz Judit gyönyörűszép hunyoros fotója is, amely a Növények kategóriájában indult, így ezzel ő is bekerült egy képpel a Montier kiállításának anyagába.

A magyarok sikereinek felsorolásában a végére hagytunk még egy meglepetést. Ugyanis a fiatalok versenyében a 14 éves Füssi-Nagy Csongor hat képével is bekerült a legjobbak közé, két kategóriát pedig meg is nyert. Az absztrakt képeket felvonultató kategóriában ezzel a fénycsóvával kombinált kökörcsines fotójával lett első.

Csongor vezetékneve ismerősen csenghet, hiszen bátya, Füssi-Nagy Regő már számos itthoni és nemzetközi természetfotós pályázaton sikeresen szerepelt, szintén ifjúsági kategóriákban. Úgy tűnik, most Csongor is a nyomdokaiba lép, és nem is akármilyen lendülettel, ugyanis még csak két éve kezdett el foglalkozni ezzel a szép hobbival. Regő egy általa már nem használt fényképezőgépét adta öccsének, hogy gyakoroljon, sőt, az alapokra is megtanította, és mutatott neki remek fotós helyszíneket is.

Ahogy Regőt, Csongort is teljesen elvarázsolta a természet és annak élőlényei, és ha tehetné, folyton kint lenne. Csongor egyébként személyesen tudta átvenni díjait, hiszen ő is kint volt Montier-en-Der városában, mégpedig Barbalics Nándor természetfotóssal, aki most őt igyekszik mentorálni, ahogy azt Regővel is tette korábban. Csongor példaképei között ott van még Daróczi Csaba és Potyó Imre, amit nem is csodálunk, hiszen mindkét fotós elképesztő alkotásokat hoz pályázatról pályázatra, nemcsak a hazai, hanem a nemzetközieken is.

A magyarok után nézzünk még pár izgalmas képet külföldi fotósoktól is! Irmának több kedvence is volt, az egyik a spanyol Miquel Angel Artus Illana munkája, amely a Madarak a természetben kategóriában jutott a döntős képek közé. Valóban mesés kép és kompozíció, a színek és a képen csak apró foltoknak látszó pingvinek tökéletes harmóniája.

Bár szintén "csak" döntős lett a kuvaiti Murad Mohammad, de fotója szinte mágikusan emelkedik ki a mezőnyből. A fényjáték és a formák izgalmas ritmusa valósággal megbabonázza a nézőt.

Az Ember és természet kategóriában került a legjobb fotók közé Aubry Schaffer képe, amelyen egy elképesztően kecses és fenséges pillanatban elkapott szakállas baglyot láthatunk.

Egy szomorúbb jelenet a madarak világából. Szintén az Ember és természet kategóriában indult Roberto Melotti fotója, amelyen egy búbosvöcsök-pár násztáncát láthatjuk. Csak épp egyiküknek az ajándékba szánt növény helyett egy műanyag zacskót sikerült kihalásznia vízből kedvesének.

A pályázatra beérkezett 19 362 fotó közül végül 103 remek kép került a falra a Montier pályázatán, amelyekből mutatunk még nektek párat galériánkban, amit az alábbi képre kattintva nézhetek meg. Hatalmas dolog ennyi jó kép közül a legkiemelkedőbbnek lenni, örülünk, hogy végre a magyarok közül egy hölgy természetfotós is megélhette ezt a sikert. Még egyszer gratulálunk Szabó Irmának ehhez a bravúrhoz, és természetesen a többi magyar díjazottnak is. A Montier összes idei díjazottját és finalista képét pedig a pályázat oldalán ide kattintva tudjátok megnézni.

Cikkajánló