Fatestvér program: minden újszülött kap egy fát

Megkezdődött a Fatestvér elnevezésű program. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kezdeményezett országos projekt célja, hogy minden magyar gyerek születésekor ültessenek egy fát, így évente 90 ezer facsemetével lehetne gazdagítani a magyarországi zöldterületeket.

Szerző:
MTI
Fotó:
Shutterstock
2015. május 7.

Megkezdődött a Fatestvér elnevezésű program. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala által kezdeményezett országos projekt célja, hogy minden magyar gyerek születésekor ültessenek egy fát, így évente 90 ezer facsemetével lehetne gazdagítani a magyarországi zöldterületeket.

A programindító sajtótájékoztatót csütörtökön a fővárosi Normafánál, a kezdeményezéshez elsőként csatlakozó XII. kerületben tartották, ahol elültettek egy magas kőrisfát. Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes azt mondta, hogy a faültetés egyszerre három gondolatot fejez ki: azt, hogy minden magyar kisgyereknek a szülőföldjében vannak a gyökerei, hogy minden egyes gyermeknek Magyarországon egyenlő esélyekkel kellene indulnia, továbbá, hogy az ember és a természet egysége nélkül nincs jövő itt és a nagyvilágban sem.


Az alapjogi biztos helyettese elmondta: azt szeretnék, ha minden megszülető kisgyermeknek lenne egy „fatestvére”, amellyel együtt cseperedhetne föl, és amely egyben „a természet egy darabkájával folyamatos, személyes kapcsolatot jelenthet” a számára.


Szabó Marcel úgy vélte: ez a program amellett, hogy hozzájárulhat egy kisközösség ökológiai lábnyomának csökkentéséhez, az éves gyermekszületés számához igazodva országosan ültetendő 90 ezer fa egy-egy településre lebontva már a környezet jó minőségét is elősegíti.


Az alapjogi hivatal tervei szerint a programot törvénybe foglalják: ősszel a parlament elé kerülne a javaslat, és 2016. január 1-jével lépne életbe. Ennek értelmében állami forrásból finanszíroznák a programot, és az önkormányzatok keresnék meg az újszülöttek szüleit. Évente egyszer, a Föld napján, sok gyermek esetén pedig kétszer tartanák a faültetést az önkormányzat által kijelölt területen, a gyerekek névre szólóan kapnának egy-egy facsemetét. Azok a gyerekek sem maradnának ki, akiknek a szülei nem jelentkeznek a programba: számukra „gyermekligeteket” létesítenek, így nekik is lesz „fatestvérük”.


Szabó Marcel közölte: a törvényjavaslatban a meglévő, állami és önkormányzati tulajdonban lévő fákat is óvni kívánják. Egyrészt GPS-koordinátákkal kívánják megjelölni azok helyét, másrészt az új országos szabályozás értelmében egy fát, amely például egy viharban kidőlt, csak az ökológiai és genetikai értéket is figyelembe véve lehetne pótolni.


A biztoshelyettes kitért arra, hogy a programhoz kapcsolódóan rajzpályázatot indítanak óvodásoknak és általános iskolásoknak. A százezer forintos fődíjazású pályázat kiírásában arra kérik a gyerekeket, hogy „álmodják meg, mit jelent egy kisgyerek és egy fa testvérsége”.


Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere azt mondta: az ősi hagyományt folytatva a kerület is indított korábban faültető programot, büszkeséggel tölti el, hogy az mintául szolgálhatott egy országos kezdeményezésnek. A decemberi, főként hegyvidéki területeket érintő jégkárra utalva hozzátette: még Budapest legzöldebb kerülete is jó helyszín a faültetésre.


Az esemény keretében Szabó Marcel és Pokorni Zoltán együttműködési megállapodást írt alá, amely szerint az önkormányzat támogatja a kezdeményezést.


A rendezvényen részt vett a program két fővédnöke, Szávai Ágnes teniszező és Szécsi Zoltán, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Szécsi Zoltán arról beszélt: ma, amikor az emberek hosszú évekre elköltözhetnek, elutazhatnak a szülőföldjükről, rendkívül értékes ez a kezdeményezés. Évtizedek múltán, visszatérve Magyarországra, ki tudja, áll-e még a szülői ház, de az önkormányzati területen a fák nagy valószínűséggel érintetlenül maradnak - mondta.

 

A Fatestvér kezdeményezés körvonalazódásáról már mi is hírt adtunk, kattints ide a cikkhez!

Cikkajánló