Fecskebúcsú és szüreti hangulat - Programajánló hétvégére

Szeptember második hétvégéjén sem lehet okod panaszra, mert országszerte remek programokkal próbálnak a kedvedben járni. Dömösön mindent megtudhatsz a Dunakanyarról, egy izgalmas túrán felfedezheted a Dráva ártéri élővilágát, Dinnyésen búcsút vehetsz a fecskéktől, Gemencen pedig a kisvasutazás mellett langallót is süthetsz.

Szerző:
TM
2015. szeptember 10.

Szeptember második hétvégéjén sem lehet okod panaszra, mert országszerte remek programokkal próbálnak a kedvedben járni. Dömösön mindent megtudhatsz a Dunakanyarról, egy izgalmas túrán felfedezheted a Dráva ártéri élővilágát, Dinnyésen búcsút vehetsz a fecskéktől, Gemencen pedig a kisvasutazás mellett langallót is süthetsz.

1. Forgatag a Duna mentén túrákkal megfejelve

 

Fotó: Bejó Gábor


Itt az ideje, hogy megismerd a Dunakanyar természeti értékeit, kulturális emlékeit, amire nem is választhatnál jobb programot, mint a dömösi Zöld Forgatag, amelyet a hétvégén, szombaton rendeznek meg. A kézműves-foglalkozásokkal, játékos természetismereti vetélkedőkkel, állatsimogatóval, lovas kocsizással színesített programon helyi, illetve védjegyes termékek vására is várja a látogatókat. A bakancsot se hagyd otthon, mert 10.30-tól 13.30-ig „Római kori emlékek” címmel egy könnyű szakvezetéses túrán vehetsz részt, 12.00-től 14.00 óráig pedig egy 4 km-es gyaloglásra várnak a szervezők a Szőke-forrás völgyében.

Mikor?
2015. 09. 12.
Hol?
Dömös, az egykori Bergmann Panzió kertje (Kossuth Lajos u. 2.)
Bővebb infó: dunaipoly.hu


2. Feltárul a Dráva lenyűgöző állatvilága

 

Fotó: Pelsőczy Csaba / kormany.hu


Különleges élővilág, egy remek hangulatú, 4-5 km-es túra, mindez a Dráva mentén, ahol egy tanösvényen sétálva pillanthatsz be a Dráva és árterének egyedülálló életébe. A program - amelyet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrszolgálatának tagja vezet - után lehetőség nyílik az Ős-Dráva Látogatóközpont kiállításának, a Hagyományos gazdálkodás tanösvénynek és a régi magyar háziállatokat bemutató majornak a megtekintésére is, amire a mindenkori belépőjegyárak érvényesek.

Mikor?
2015. 09.12. 10.00
Hol?
Ős-Dráva Látogatóközpont, Szaporca
Bővebb infó: ddnp.hu


3. Zakatolás és langallósütés a Kisvasutak Napján, Gemencen

  

Fotó: Gulyás Attila


Kisvasutazás citerazenével, kisvasúti modellek bemutatója, kiállítás az ártéri erdő állatvilágáról, langallósütés kemencében, kézműves-foglalkozások, mézkóstoló, keszegsütés, hogy csak néhányat említsünk a programok közül, amelyekkel több helyszínen, pl. Pörböly, Lassi, Malomtelelő megállóhelyeken várják az érdeklődőket a szervezők. A családi rendezvényt bábkészítés és vezetett gyalogtúrák teszik még változatosabbá. A vonatok Pörböly, Lassi, Gemenc-Dunapart állomások között rendkívüli, sűrített menetrend szerint közlekednek ezen a napon. A menetrendet itt töltheted le! 
Mikor?
2015.09.12.
Hol?
Pörbölyön és több helyszínen
Bővebb infó: gemenczrt.hu

4. Stílusos búcsú a fecskéktől

  



A hazánkban fészkelő fecskék a hagyomány szerint szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján indulnak útnak, további egy hónapig azonban még találkozhatsz kisebb-nagyobb vonuló csapataikkal, amelyek javarészt északabbról jönnek. A 3 km-es könnyű sétán - amely legfeljebb három órát vesz igénybe - közelebbről is megismerkedhetsz a madárral.

Mikor?
2015. 09.12. 09.00 - 12.00
Hol?
találkozó: Dinnyésen a Rózsa utca és a Rákóczi utca sarkán, a gólyafészek alatt (Madárdal tanösvény - 2. tábla)
Bővebb infó: magyarnemzetiparkok.hu

 

 

A Turista Magazin ezt is ajánlja

Ha ősz, akkor szarvasbőgés, amelynek idén is az ország több pontján lehetsz a részese. Íme túraajánlataink, amelyeken te is megismerkedhetsz a gímszarvasbikák különleges hangorkánjával. Figyelem! A szakemberek az állatok nyugalma és a természetszeretők biztonsága érdekében arra kérnek, hogy vezetett túrákon és ne saját, egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedj meg a szarvasok nászával. A felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, és mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

 


5. A puszták királya a Vajdahunyad várnál

 

 

 


A magyar szürke marha különleges megjelenésével, szilajságával Magyarország világszerte ismert jellegzetességeihez tartozik. Immár negyedik alkalommal rendezik meg szeptember 11. és 13. között a fővárosi Vajdahunyad vár tövében a  Szürkemarha Vigadalmat, amelyen többek között megkóstolhatod a szürke marhából készült finomságokat, lesz kézművestermékek bemutatója, népi játékok, kirakodóvásár. A finom falatok mellett népzenei műsorok, néptáncelőadások, népzenés műsorok, pásztorkutyás bemutató is szórakoztat majd, a nap végén, s ha táncolni szeretnél, egy zamatos pohár bor kíséretében rophatod majd népi muzsikára. A rendezvény ingyenes.

Mikor?
2015. szeptember 11-től 13-ig, P-Sz: 10-21, V:10-20
Hol?
Budapest, Városliget, Vajdahunyad vár
Bővebb infó: szurkemarhavigadalom.hu


6. Szüreti mulatság Tihanyban

  

Fotó: Shutterstock


Attól még, hogy lassan vége a nyárnak, nem kell feltétlenül búcsút venned a Balatontól. Tihanyban például ezen a hétvégén négynapos szüreti mulatságra várnak téged és a lurkókat a szervezők, ahol a finom borok kóstolgatása mellett lesz zenés műsor, utcabál, kézműves-foglalkozások, szüreti játszóház.

Mikor?
2015. szeptember 10-13.
Hol?
Tihany
Bővebb infó:tihany.hu 

 

 

 

Cikkajánló