Fedezd fel az új tematikus utakat!

Az Északi-középhegység területén nemrégiben kialakított tematikus útvonalak új kalandokkal hívogatnak; a Mátra bércein járva megcsodálhatod az ország legmagasabban álló kilátóját, a Zemplénben tekerve, a történelmi helyszínek bejárása közben megkóstolhatod a táj jellegzetes gyümölcseit, és barangolhatsz a törökök nyomában a diósgyőri vártól egészen az egriig.

Szerző:
MTSZ
Fotó:
MTSZ
2015. június 2.

Az Északi-középhegység területén nemrégiben kialakított tematikus útvonalak új kalandokkal hívogatnak; a Mátra bércein járva megcsodálhatod az ország legmagasabban álló kilátóját, a Zemplénben tekerve, a történelmi helyszínek bejárása közben megkóstolhatod a táj jellegzetes gyümölcseit, és barangolhatsz a törökök nyomában a diósgyőri vártól egészen az egriig.

Május közepétől eddig nem látott jelzésekkel találkozhatsz az Északi-középhegységben a Magyar Természetjáró Szövetség jóvoltából. A színes jelöléseket követve új tematika szerint járhatod be kedvenc helyszíneidet, a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység térségét. Az útvonalak kialakításánál a sokszínűség volt a fő szempont: a túrák természeti, történelmi látványosságokkal, valamint kulturális és gasztronómiai élményekkel egyaránt kecsegtetnek.

 

1. A Mátra bércein


Útvonal: Sirok - Kékestető - Galyatető - Mátrakeresztes - Muzsla - Szurdokpüspöki
Hossz: 55 km
A gerinceken járva nemcsak a csodálatos panorámát élvezheted, de szinte bárhol lecsatlakozhatsz egyéb látványosságokért (Ilona vízesés, Nagy-Sás-tó, Hasznosi vár). Érinti hazánk legmagasabb pontját és második legmagasabb hegytömbjét, országunk legmagasabban lévő kilátóját és a hozzá kapcsolódó felújított Galyatető Turistacentrumot. Ezt a túrát választva 98%-ban teljesíted a népszerű teljesítménytúra útvonalát is. 

 

 

2. A törökök nyomában


Útvonal: Diósgyőri vár - Fényes tető -Bükkszentkereszt -Latorvár - Kács - Cserépfalu - Várkúti th - Noszvaj - Kaptár kövek - Egri vár - Szarvaskő
Hossz: 93 km
A túra az egykori török hadi és kereskedelmi utakon és azokat keresztezve halad. Itt nemcsak az elhíresült végvárakat keresheted fel, hanem ellátogathatsz a dél-bükki borvidékre, a noszvaji barlanglakásokhoz, számtalan különleges kaptárkőhöz, illetve vallási és spirituális zarándokhelyekre. Igazi történelmi időutazás ez a túra, ahol még itt-ott felfedezheted a török szekerek sziklába vésődött keréknyomait.

 

 

3. A Bükk-fennsík koronája


Útvonal: Lillafüred - Hollóstető - Sugaró - Nagy-mező - Fekete sár - Bél-kő - Bélapátfalva - Szalajka-völgy - Gerenna vár - Olasz kapu - Bánkút - Szentlélek - Garadna - Lillafüred
Hossz: 80 km
A kerékpáros túra dupla koronát formázó útvonalon halad. A Bükk sajátos földrajzi szerkezetét kihasználva erőnlétednek megfelelően felkeresheted a fennsík és a túloldali völgyek látványosságait, a híres bükki „köveket”, a bélapátfalvai cisztercita apátságot, a szilvásváradi Fátyol-vízest, végezetül megkóstolhatod a garadnai füstölt pisztrángot is.

 

 

4. Karsztbarlangok nyomában


Útvonal: Aggtelek - Jósvafő - Szádvár
Hossz: több mint 40 km
Az országhatáron is átnyúló körtúra középpontjában a nagyközönség által is látogatható karsztbarlangok állnak. Ezen barlangokhoz kötött tematikus útvonal felfűzi mind a magyar, mind a szlovák oldal egyéb látványosságait. Így Szelcepusztát, a Ménes-völgyet, a Szalamandra házat, és Szád várának romjait csakúgy, mint a szlovák karszt Szilicei-fennsíkját, Gombaszög és Domica elhíresült cseppköveit. Csak a túra fele vezet magyar területen.

 


5. Zempléni gyümölcs út


Útvonal: Vizsoly - Göncruszka - Gönc - Telkibánya - Hollóháza - Pálháza; Vilmány - Mogyoróska - Regéci vár - Újhuta - Pálháza - Széphalom - Sátoraljaújhely - Vajdácska - Sárospatak; Sárospatak - Bodrogolaszi - Vámosújfalu - Tolcsva - Komlóska - Újhuta
Hossz: 130 km
A gönci barack, a szatmári alma és a tokaj-hegyaljai szőlő előtt tisztelgő kerékpáros útvonal 8-as alakot ír le, így tetszés szerint bontható. Kerekezés közben érinted a pálházai kisvasutat, a hollóházai porcelángyárat, a telkibányai aranyteléreket, a regéci és a sárospataki várat és az idén hungarikummá lett vizsolyi Biblia helyszínét is. Ha megéheznél, bőséggel fogyaszthatsz a táj jellegzetes gyümölcseiből.

 

A gyümölcs út megbontása (a tematikus utak rácsatlakozó jelzésként az alább megadott színű kerékpáros jelzéseken haladnak):
Sárga barack
Vizsoly -S- Vilmány -S- Göncruszka -S- Gönc -P- Gönci patak -P- Telkibánya -P- Kányahegy alatt -P- Hollóháza -S- Füzérkomlós -S- Füzéri eá -S- Filkeháza -S- Pálháza

 


Zöld szőlő
Sárospatak -Z- Bodrogolaszi -Z- Sárazsadány eá -Z- Vámosújfalu -Z- Tolcsva -Z- Erdőhorváti -Z- Komlóska -P- Újhuta

 


Piros alma
Vilmány -Z- Fony -Z- Mogyoróska -Z- Regéci vár -Z- Középhuta -Z- Újhuta -Z- Pálháza -Z- Vilyvitány eá -Z- Széphalom -Z- Sátoraljaújhely -Z- Alsóberecki -Z- Vajdácska -Z- Cigándi eá -Z- Sárospatak

 

Cikkajánló