Hétvégén fehérbe borult az ország nagy része

Hétvégén megérkezett az első komolyabb havazás, amely sokfelé gyönyörű fehér lepellel fedte be a tájat. De a hó mellett hatalmas szelet és csapadékrekordot is hozott a mediterrán ciklon.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
idokep.hu
Lillafüred Online / facebook
I Love Mátra / Facebook
Dr. Gusztáv Jakab Nature Photography
Forrás:
idokep.hu
2022. december 12.

Hétvégén megérkezett az első komolyabb havazás, amely sokfelé gyönyörű fehér lepellel fedte be a tájat. De a hó mellett hatalmas szelet és csapadékrekordot is hozott a mediterrán ciklon.

Az elmúlt évek tapasztalata alapján sokan talán már lemondtak az igazi havas telekről, de a hétvégén az ország nagy területén jelentős mennyiségű csapadék esett, amely a hideg miatt sok helyen hó formájában hullott. Hétvégén elsősorban a Dunántúlon és északon havazott, de ma reggelre a középső és keleti tájakon is nagy területen fehéredett ki a táj.

Csapadék tekintetében rekordok is dőltek a hétvégén. Sokfelé mértek 24 óra leforgása alatt 40-50 mm-nél is több esőt a keleti országrészben, ami azt jelenti, hogy számos helyen egy havi csapadéknál is több hullott.

– olvasható az idokep.hu oldalán. A fővárosban is megdőlt a december 10-ére vonatkozó napi csapadékrekord, eddig a Budakeszi erdő állomáson 1946-ban mért 20,4 mm volt a napi csúcs, most viszont Budapesten, Pestszentimrén 27,9 mm-t regisztráltak.

A hófehér havas tájnak persze örült kicsi és nagy, és persze sok kép is készült hófödte vidékeinkről. Ezekből válogattunk most nektek egy csokorra valót. Kezdjünk a sort a Bükkel. A Lillafüred Online rakta ki tegnap közösségi oldalára ezt a gyönyörű fotót Lillafüredről, amelyet Horváth Csongor készített.

De még ma reggel is pompásan nézett ki itt a táj, ezeket a képeket szintén Csongor készítette:

A Mátrában is esett a hó, Kékestetőn közel harminc centiméter vastag hótakaró alakult ki. A I Love Mátra közösségi oldalán a havazás szép pillanatait osztotta meg:

És így néz ki most a havas-fagyos Mátra az Időkép olvasóinak lencséjén keresztül:

Ezüstvasárnap ilyen szép látvány fogadta a Dobogókőre látogatókat, a képeket az Időkép osztotta meg közösségi oldalán:

A Bakonyban is jelentős hó esett, az Időkép munkatársai pedig személyesen is megnézték az ottani hóhelyzetet:

A havazás mellett többfelé támadt fel az északnyugati szél, helyenként viharos északnyugati széllökések is előfordultak. A Bakonyban hófúvást, sőt, még hóördögöt is sikerült videóra venniük az Időkép munkatársainak:

Egész vasárnap tombolt a szél a Dunántúlon és északkeleten, a 233 méter magas Fonyód - Várhegyen hajnali 4 órakor 111 km/órás széllökést is rögzítettek, de máshol is előfordultak 90 km/órásnál nagyobb széllökések.

Bár nem olyan vastag a hótakaró az Alföldön, de összeállításunk végén mutatunk nektek innen is havas tájat. Ezt a képet dr. Gusztáv Jakab készítette a Békés megyében, a Kákafoki-holtágról Békésszentandrástól nem messze.

Cikkajánló