Fekete István nyomában

A magyar táj szeretetét és védelmét tanulhatták meg a gyerekek, a nagy íróról elnevezett tanösvényen rendezett versenyen.

Szerző:
forrás: DDNPI
Fotó:
Dénes Balázs
Fekete István Körzeti Általános Iskola
2013. november 4.

A magyar táj szeretetét és védelmét tanulhatták meg a gyerekek, a nagy íróról elnevezett tanösvényen rendezett versenyen.

A Baranya megyei Bakóca környékén létesített „Fekete István Emlékösvény” körülbelül 5 km-es szakaszán, immár hetedik alkalommal került lebonyolításra a „Fekete István nyomában” - Természetismereti és életrajzi terepi akadályverseny.

 

A közel ötven általános iskolás a veszprém megyei Nagyalásonyról, a somogy megyei Nagyatádról, a baranya megyei Berkesdről, Mecseknádasdról, Mindszentgodisáról, Komlóról és Pécsről, valamint idén először Budapestről, Kőbányáról érkezve járta végig a verseny távját, ahol természetismereti (növény- és állatfajok felismerése, természetjárással, természetvédelemmel, erdő- és vadgazdálkodással kapcsolatos kérdések, terepi feladatok) és az író életével, különösen a környékhez kapcsolódó emlékeivel, írásaival foglalkozó kérdésekre, terepi feladványokra kellett válaszolniuk.

 

 

A háromfős csapatok közül a feladatokat legjobban a mecseknádasdi „Dr. Bubó” csapatnak sikerült megoldani, őket az egyik berkesdi („Szarvasok”) és a második mecseknádasdi csapat („Aranysakál”) követte. A verseny szervezőinek (Duna-Dráva NPI, Mecsekerdő Zrt. Sásdi Erdészete, Dombóvári Fekete István Kulturális Egyesület, Ajkai Fekete István Irodalmi Társaság, Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztálya) reményei szerint a rendezvénnyel évről-évre sikerül továbbvinni és a gyerekekbe oltani az író örök törekvését, a magyar táj szeretetét és védelmét.

 

Fekete István (1900-1970)
Kép

A neves és népszerű író, számos ifjúsági regény és állati történet írt.
Talán a legismertebb ifjúsági regénye a Tüskevár (1957), mely két városi fiúról szól, akik a Balaton és a Zala folyó csücskében töltik a nyarukat, ahol számos kalandban, tapasztalatban lesz részük és megismerkednek a természet valódi formájával.

 

A fokozatos férfivá válás rögös útján segíti őket egy idős férfi, Matula bácsi. Ez a regény 1960-ban elnyerte a József Attila díjat, majd 1967-ben filmet is készítettek belőle. 1959-ben elkészült a Tüskevár folytatása, a Téli berek című ifjúsági regény is. Ez a regény is, csakúgy, mint a Tüskevár, valamint a Vuk a kis róka története felkerült a Top 100 legolvasottabb magyar regények listájára.

 

Fekete István 1936-ban írta meg egy regénypályázatra a Koppányi aga testamentumát, mely első helyezet lett. Gyakran eljárt vadászni, olyan nagy emberekkel, mint Kittenberger Kálmán, vagy gróf Széchényi Zsigmond. 1940-ben beválasztják a Kisfaludy Társaságba, ahová nagyon szigorú elbírálás után kerülhetett be bárki is.

 

 

 

Cikkajánló