Fel a Hegyes-tetőre!

Hagyományteremtő őszi kilátótúra és turistatalálkozó a börzsönyi Hegyes-tetőn található Julianus-kilátónál. Ezúttal elmaradt panorámával, de jó hangulattal.

Szerző:
Lánczi Péter / TM
Fotó:
Lánczi Péter / TM
2016. október 19.

Hagyományteremtő őszi kilátótúra és turistatalálkozó a börzsönyi Hegyes-tetőn található Julianus-kilátónál. Ezúttal elmaradt panorámával, de jó hangulattal.

Október 16-án, vasárnap, második alkalommal rendezte meg a „Fel a Hegyes-tetőre”-túrát a Börzsönyi Természetbarát és Hegymászó Egyesület (BTHE). Az elsőt 2011-ben napra pontosan ugyanekkor rendezték, de azóta az őszi „Fel a hegyre”-túrák minden évben más helyszínen voltak. Ettől az évtől kezdve viszont a szervezők lehorgonyoznak a Börzsöny egyik legszebb kilátását nyújtó, Hegyes-tetőn található Julianus-kilátónál, ahol ezúttal szép jelvénnyel is honorálták a hegyre felkapaszkodókat.

 


A „Fel a hegyre”-túrák lényege, hogy a szervezők nem kötik meg a túra kezdő és végpontját, azokat tetszőlegesen, mi magunk választhatjuk meg. Így mindenki saját kedvéhez és erejéhez mérten túrázhat, a lényeg, hogy felérjünk a csúcsra. Az ilyen tematikájú túráknak a mozgáson kívül tájékozódást fejlesztő haszna is van, azok számára biztos, akik hozzászoktak a teljesítménytúrák szalagozásához vagy a vezetett túrák kényelméhez. Persze ez nem egy tájékozódási verseny, nem is egy szokványos teljesítménytúra. Az esemény inkább egy turistatalálkozó, ahol teljesítendő szintidő híján a természetjárók jobban ráérnek a barátkozásra, sztorizásra és a kilátás megcsodálására.

 


Nem véletlenül esett a választása a BTHE csapatának erre a helyre. Az Encián turisták által 1939-ben épített Julianus-kilátó kétségtelenül a Börzsöny egyik ékköve. A bástyaszerű toronyból rálátni a Dunakanyarra, a Magas-Börzsöny és a szemközti Visegrádi-hegység csúcsaira, valamint a visegrádi várra. Igaz, ezúttal az őszi, színpompás panoráma elmaradt, mert a sűrű köd szürke füstként telepedett rá a 482 méteres magaslatra.

 

 A „kilátás” ködben és anélkül

 


A délelőtti órákban a kilátó alatt sorra bukkantak elő a szürkeségből a fiatalok és az idősebbek, kirándulók és terepfutók sziluettjei. Ki többet, ki kevesebbet időzött a csúcson, hogy aztán újra belevesse magát az erdő ködös csöndjébe. A rendezvény sikerét az is adta, hogy az esemény a Dél-Börzsöny Kupa része is, ami a BTHE kupája, és aminek igazolófüzetébe ezúttal két pontot érő pecsételést kaptak a résztvevők. Talán ennek is köszönhető, hogy a kilátást eltakaró köd ellenére sokan felmásztak a meredek kaptatójú Hegyes-tetőre. De biztos akadtak olyanok is, akiket a szép jelvény, a csoki, az egyedi BTHE-s cukorka, vagy a jó társaság motivált. Reméljük, a jó hangulatú rendezvényen jövőre a kilátást is megtekinthetjük.

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Messzelátó - Julianus-kilátó

75 éves a Julianus-kilátó

Cikkajánló