Felavatták a megújult Senyői Vendégházat

Az erdészeti társaság közel 80 millió forintból korszerűsítette az 1930-ban készült, a környéken Semsey kastély néven ismert épületet.

Szerző:
forrás: Északerdő Zrt.
Fotó:
Északerdő Zrt.
2013. november 27.

Az erdészeti társaság közel 80 millió forintból korszerűsítette az 1930-ban készült, a környéken Semsey kastély néven ismert épületet.

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. idei átfogó közjóléti fejlesztéseinek részeként újította fel a Senyői Vendégházat. A létesítmény új fa nyílászárókat, átfogó gépészeti- és elektromos felújítást, továbbá teljes homlokzati hőszigetelő rendszert és új hideg-melegburkolatokat kapott. A beruházással sikerült a kor követelményeinek megfelelő színvonalú szálláshelyet kialakítani: hat szobában, egyszerre 15 vendéget lehet elszállásolni.

 


Bízom abban, hogy a megújult Senyői Vendégház hozzájárul a környék turisztikai vonzerejének növeléséhez - fogalmazott az avató ünnepségen Zay Adorján, az ÉSZAKERDŐ Zrt. vezérigazgatója. Beszédében emlékeztetett arra, hogy közjóléti szempontból meghatározó az idei év a társaság számára. Az ÉSZAKERDŐ korábban is kiemelten kezelte ezt a területet, hiszen az emberek, az erdőjárók jó része ez alapján ítéli meg mindennapi munkánkat. 2013-ban 870 millió forintot költünk - tulajdonosi jóváhagyással - közjóléti fejlesztésekre és szolgáltatásokra, valamint a meglevő létesítmények fenntartására. 3 műemlék, 2 múzeum, 6 sétaút, 27 kilométer tanösvény és 60 pihenőhely karbantartása, felújítása - csak néhány azok közül a munkák közül, amiket szeptember végéig elvégeztünk. Jól halad és az év végére elkészülhet az új turisztikai látogatóközpont és ökoház, amit Bekénypusztán építünk egy régi vadászház helyén - mondta Zay Adorján.

 


Az állami tulajdonú erdőgazdaság tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-t Dr. Jung László, az Agrár és Turisztikai Befektetési Főigazgatóság ügyvezető igazgatója és Nagy András, igazgató képviselte az ünnepségen.

 


Jó kezekben vannak azok az erdők, amik az ÉSZAKERDŐ kezelésére vannak bízva. A társaság stabil, kiegyensúlyozott, jól kiszámítható gazdálkodást folytat - jelentette ki Dr. Jung László. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a felmérések szerint az emberek pihenés okán - a vizek mellett - elsősorban az erdőket látogatják szívesen. Ehhez infrastrukturális hátteret kell biztosítani, sétautakat, parkolókat, és olyan szálláshelyeket, mint ez a vendégház. Az elmúlt
3,5 évben a Magyar Fejlesztési Bankhoz tartozó 22 erdészeti részvénytársaság 4 milliárd forintot költött közjóléti beruházásokra. 2014-ig csak turistaházak és erdei házak fejlesztésére 1,7 milliárd forintot fordítanak a cégek, jellemzően önerőből, erdőgazdálkodásból származó jövedelemből - mondta az ügyvezető igazgató.

 


Az ünnepség részeként Pálházán, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóság központjában felavatták Party István erdőmérnök, egykori füzérradványi vadászmester emléktábláját. Az ő nevéhez fűződik egyebek mellett az is, hogy 1938-ban a Károlyi uradalomban elválasztották a vadgazdaságot az erdőgazdaságtól.

 

Cikkajánló